Helyi közélet

2016.02.04. 17:02

Lerövidülhet a diagnosztika ideje

Tiszalök - Egy amerikai és dél-koreai közös kutatás informatikai hátterét biztosítja a főorvos.

Tiszalök - Egy amerikai és dél-koreai közös kutatás informatikai hátterét biztosítja a főorvos.

A kutatásról röviden: az orvosokból, tudósokból és informatikusokból álló nemzetközi szakembergárda évek óta azon dolgozik, hogy egy olyan speciális laborautomatát honosítson meg az egészségügyben, mellyel a fertőző betegségek (például az ebola) diagnosztikája lerövidíthető.

– Ez a készülék nagyjából úgy néz ki, mint egy nyomtató. Bele kell helyezni egy úgynevezett tárgylemezt, amelyen többek közt a páciens testnedve, vére is rajta van. Pár perc múlva már biztosan meg is mondható, fennáll-e a fertőzés vagy sem – mondta lapunknak dr. Zsonda László tiszalöki főorvos, majd hozzátette: a készüléket Dél-Koreában már gyártják is, Magyarországon négy fővárosi egészségügyi intézményben fogják tesztelni a közeljövőben.

– Az általam kifejlesztett Mona-System adja ennek az új diagnosztikai rendszernek az informatikai hátterét. Az a célom, hogy Tiszalökön egy olyan oktatási központ jöjjön létre, amely vendégül látná a környező országok szakembereit. Ők első kézből kaphatnának nálunk információt a diagnosztikai rendszer működésének hátteréről.

A tiszalöki egészségügyi centrumban éppen a fenti témában dugták össze szerdán a fejüket a szakemberek, ahol dr. Zsonda László és dél-koreai kollégái tartottak egy szakmai konferenciát.

KM-TG

A teljes cikk a Kelet-Magyarország február 4-i számában, vagy a kelet.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában