Helyi közélet

2016.02.23. 15:50

Őstermelői igazolvány: Papír helyett jön a plasztik

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az új mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló kormányrendelet január elsejével lépett életbe. A változtatás lehetőséget biztosít a régi, papír alapú dokumentumok helyett korszerű, elektronikus, kártya alapú igazolványok kibocsátására, amelyek öt évig lesznek hatályosak – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az új mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló kormányrendelet január elsejével lépett életbe. A változtatás lehetőséget biztosít a régi, papír alapú dokumentumok helyett korszerű, elektronikus, kártya alapú igazolványok kibocsátására, amelyek öt évig lesznek hatályosak – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte: az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés, az igazolvány kiadása, érvényesítése, módosítása, cseréje és bevonása továbbra is az ügyfél állandó lakóhelye szerint illetékes falugazdásznál kezdeményezhető.

– Az igazolványok kiállításával összefüggő hatósági feladatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara továbbra is díjmentesen végzi el – közölte Rácz Imre, majd kiemelte: a várható torlódások elkerülése érdekében az érintettek minél hamarabb keressék meg az állandó lakóhelyük szerint illetékes falugazdászt, ne hagyják az utolsó napokra az ügyintézést!

A jogfolytonosság érdekében

A NAK az eljárással kapcsolatban a következőkre hívja fel a figyelmet: az új igazolványok kiállítása az őstermelői tevékenység jogfolytonosságának érdekében azok számára elengedhetetlen, akik 2013-ban váltottak ki őstermelői igazolványt, mert okmányaik 2015. december 31-én hatályukat veszítették.

Ezeknek az őstermelőknek március 20-áig kérelmezniük kell az új dokumentum kiváltását, továbbá rendelkezniük kell az adóévre hatályos igazolvánnyal és értékesítési betétlappal ahhoz, hogy az őstermelői státuszuk ne ­sérüljön, például a biztosítottság vagy az értékesítés terén.

Március 20-áig mindenképpen jelenjenek meg a falugazdászoknál azok az őstermelők is, akik a 2016-os évre érvényes igazolvánnyal rendelkeznek (például akiknek a kiváltás éve a 2014-es vagy a 2015-ös esztendő volt), de még nincs 2016-os adóévre vonatkozó értékesítési betétlapjuk. A március 20-áig tartó ügyintézési határidő betartása azért is nagyon fontos, hogy az igazolvány és a hozzá tartozó értékesítési betétlap a szabályoknak megfelelően jogfolytonosan biztosítsa a folyamatos őstermelői státuszt.

Lapunk megkereste Timándi Zoltán megyei fő falugazdászt is. A szakember elmondta: megyénkben közel 27 ezer gazdálkodót érint valamilyen formában az igazolványcsere, eddig azonban még az ötven százalékuk sem adta be igényét az új dokumentumra.

Információ

Azoknak az őstermelőknek, akiknek 2016. december 31-éig hatályos igazolványuk van és rendelkeznek jelen adóévre a hozzá tartozó értékesítési betétlappal is, nem kell új igazolványt igényelniük. Számukra az új őstermelői kormányrendelet lehetővé teszi, hogy meglévő igazolványukat az október 1. és december 31. közötti időszakban cseréljék le.

Egységes javaslat készült

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága, érzékelve az ültetvénytelepítési pályázattal kapcsolatban, azon belül is az öntözési területeket érintően felmerült aggályokat, hétfőn ismételt egyeztetésre hívta a szakhatóságok megyei vezetőit. Az értekezlet eredményeként a szakemberek megfogalmaztak egy a Vízkeret Irányelvnek is megfelelő, de a gazdák helyzetét is figyelembe vevő javaslatot, melyet pontosítás után eljuttatnak a NAK országos vezetésének, a Belügyminisztériumnak és a katasztrófavédelmi igazgatóságnak – tudtuk meg Sarkadiné Ruzsinszki Ágnestől, a NAK megyei igazgatójától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában