Helyi közélet

2016.02.03. 16:24

Unikális képzés az egészségügyi karon

Nyíregyháza  - Nappalin és levelezőn is beindul szeptembertől az egészségügyi tanárképzés.

Nyíregyháza  - Nappalin és levelezőn is beindul szeptembertől az egészségügyi tanárképzés.

A társadalmi struktúraváltozásokhoz igazodva, s az idők szavára hallgatva új képzési területtel bővíti oktatási kínálatát a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara Nyíregyházán – számolt be egy sajtóreggeli keretében a tervekről kedden az egyetem, illetve a kar vezetősége.

Dr. Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója elmondta: – Az új egészségügyi tanár mesterszak 2016 szeptemberében indul, amelyhez az egyetem tanárképzési központja is sok segítséget ad. A képzéssel olyan pedagógusokat szeretnénk kinevelni, akik nemcsak az elméleti és az elmélet­igényes szakmai tantárgyak tanításába vonhatók be, de bármely más nevelési-oktatási feladatot is képesek ellátni. Akár az egészségügyi szakoktatás kutatási, tervezési és fejlesztési feladatellátásában is részt vehetnek, ráadásul a diploma megszerzése után – bekapcsolódva a kar új doktori alprogramjába – a későbbiekben PhD fokozatot is szerezhetnek – foglalta össze a legfontosabbakat a főigazgató.

Ősztől ugyanis az egészségügyi kar doktori alprogramot indít „Inkluzív pedagógia az inkluzív társadalomban” címmel. Minderről már dr. Fábián Gergely fejlesztési és általános dékánhelyettes nyilatkozott bővebben. – Az alprogramot prof. dr. Semsei Imre, az MTA doktora, tudományos tanácsadó, dékán, tanszékvezető vezeti majd, s a tíz kari minősített oktató mellett más hazai és külföldi egyetemek professzorai is bekapcsolódnak az oktatómunkába.

Új kutatás is indul

Máthé Katalin dékáni hivatalvezető – annak illusztrálására, hogyan is lehet megteremteni a működéshez szükséges feltételeket – egy új pályázati sikerről számolt be. A Nemzetközi Visegrádi Alap legutóbb 8 ezer euróval támogatta annak a nemzetközi konzorciumnak a munkáját, amelyet az egészségügyi kar koordinál. A kutatócsoport ebből a pénzből 2016-ban azt vizsgálja majd, hogyan élték meg a rendszerváltást és az azt követő változásokat az ötvenen túliak.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2016. február 3-i számában vagy a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában