Helyi közélet

2016.03.30. 08:44

A görög katolikus egyház átvenné Nagykálló gimijét - ám ennek sokan nem örülnek

Nagykálló - Nemrég szerkesztőségünkhöz is eljutott a nyílt levél, amelynek írója szerint veszélybe került nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium „világnézeti semlegessége”, valamint a középiskola diákjainak és pedagógusainak „lelkiismereti szabadsága”, mert a görög katolikus egyház szeretné „magának megkaparintani” az intézményt.

Nagykálló - Nemrég szerkesztőségünkhöz is eljutott a nyílt levél, amelynek írója szerint veszélybe került nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium „világnézeti semlegessége”, valamint a középiskola diákjainak és pedagógusainak „lelkiismereti szabadsága”, mert a görög katolikus egyház szeretné „magának megkaparintani” az intézményt.

A szerző azt írja: a Korányi a város egyetlen gimnáziuma, ezért az eltérő felekezetű és világnézetű tanulóknak nem maradna más választási lehetőségük, mint hogy oda jelentkezzenek, ha helyben akarnak érettségi bizonyítványt szerezni.

– Megkeresett minket a görög katolikus egyház agilis helyi képviselője, aki az egyházmegyével egyeztetve felajánlotta, hogy átvennék a gimnázium működtetését az önkormányzattól és a fenntartást a Kliktől. Ennek első lépcsőjeként a képviselő-testület január végén megszavazta, hogy támogatja a kérést – fogalmazott Nagykálló polgármestere.

– A város társadalmi, kulturális életében fontos szerepet töltenek be a történelmi egyházak, képviselőik külső bizottsági tagok, komoly erőt képviselnek minden szinten, így a testület döntése a Korányi Frigyes Gimnázium fenntartói jogának átadásáról egybehangzó volt – árulta el Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere, aki szerint „máshonnan érkezett” a nyílt levél, nem az iskola falai között született.

Jelképes döntés

– Az ügy most a Klik előtt van, majd egyeztetéssel folytatódik, kikérik a pedagógusok, szülők és a diákok véleményét, de a végső döntést az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozza meg – jegyezte meg a városvezető. Kérdésünkre, hogy mi történik akkor, ha az intézményben nem támogatják a változást, azt válaszolta: nekik már nincs beleszólásuk a dolgok további alakulásába, sőt, ha az önkormányzat megvétózza a kérést, az akkor is az intézményfenntartó központ elé került volna, mert a testületek csak jelképesen döntenek az ilyen ügyekben.

Szerettük volna megtudni, mit gondol a helyzetről a Korányi Frigyes Gimnázium intézményvezetője, ám Bobonka Gyula azt kérte: a fenntartóváltással kapcsolatos kérdéseinkkel forduljunk a Klik Nagykállói Tankerületének igazgatójához.

Birta Ferencné Madar Anna érdeklődésünkre levélben közölte: a Nyíregyházi Egyházmegye február 8-án szándéknyilatkozatot nyújtott be a Nagykállói Tankerülethez a gimnázium fenntartásának átvételére, amiről Balog Zoltán oktatásért felelős miniszter legkésőbb a végrehajtás évének májusáig dönt (erről az időpontról egyelőre nincs információnk, de a 2016/2017-es tanév esetében május 31-e lenne a határidő – a szerk.). A fenntartói jogot csak az intézményátszervezési eljárás után kaphatja meg a görög katolikus egyház, ám ez még nem kezdődött el. A tankerületi igazgató hangsúlyozta: a kérelem nem jelenti azt, hogy az egyházmegye automatikusan meg is kapja az iskolát.

Erkölcsi és anyagi szempontok

– Bár a nyílt levelet „minden nagykállói gondolkodó tanár, szabad lelkű diák, felelős szülő és szabadságszerető patrióta” nevében írták, tartalmától a szülői munkaközösség elzárkózik – jelentette ki Cérnáné Vass Mónika, az iskolai szmk vezetője. – Még nem beszéltem az ügyben a szülőkkel, így egyelőre nincs hivatalos álláspontunk. Az egyeztetés után többet mondhatok.

Ha az összes szülő véleményét nem is, egy édesanyáét ismerjük. Katalin gyermeke a gimnáziumban tanul. Ők is olvasták az interneten keringő levelet, és az asszony felháborítónak tartja, hogy néhány névtelen ember szélsőséges nézetei miatt az egész intézményt tévesen ítélik meg.

– A mai világban nem hátrány, ha a gyermekeink egy kicsit erkölcsösebb szellemiségben folytatják a tanulmányaikat. Nem tartok attól, hogy az egyház tisztogatásba, elbocsátásokba kezd. Mindenképpen pozitív változást remélek, és támogatni fogom a fenntartóváltást. Csak jót hozhat – anyagi és erkölcsi szempontból is.

Kértük a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hivatalos állásfoglalását is az ügyben, ám eddig még nem kaptunk választ.

„Tartsák tiszteletben a nézeteinket!”

– Természetesen az egész suli erről beszél. Hogy a tanárok mit gondolnak, abból csak foszlányokat hallottunk, de az biztos, hogy nem örülnek annak, hogy megint a megkérdezésük nélkül akarnak dönteni egy ilyen fontos kérdésben – árulta el egy korányis diák, aki szerint nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy jó vagy rossz lenne az intézmény számára a fenntartóváltás.

– Egyrészt támogatnám, mert anyagi szempontból biztosan jól járnánk. Az iskolára ráférne egy alapos tatarozás, mert nemrég például leszakadt a kémiateremben a plafon. Erre az egyháznak lenne pénze. Másrészt viszont nem véletlenül jelentkeztünk állami intézménybe.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 30-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában