Helyi közélet

2016.03.25. 08:14

A lengyel alma viszi a prímet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A NAK megyei elnöke hivatalos levelet írt Győrffy Balázsnak a helyzet megoldását kérve.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A NAK megyei elnöke hivatalos levelet írt Győrffy Balázsnak a helyzet megoldását kérve. Befektetéssel arányos, tisztes jövedelmet eredményező termelői árakra lenne szükség, hogy működjön ez az egész – említett még egy érvet az almafái kivágása mellett a tiszaberceli Humicskó József.

Lapunk annak igyekezett utánajárni: valóban annyira nehéz kenyér manapság az almatermesztés, hogy valaki húsz év után azt mondja, neki ebből elege van?

Rögtönzött almapiaci körképünkből kiderült: jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a piacot ellepte a lengyel termesztőknél bennragadt alma, amelyet az orosz embargó okozta veszteségeik mérséklése érdekében zúdítottak Európára. Emiatt fordulhatott elő az, hogy a magyarországi piacon a gyümölcs ára még a tavalyinál is alacsonyabb szintre került.

Nem jöttek be a számítások

Az Alma Terméktanács elnöke, Takács Ferenc szerint a legtöbben arra számítottak, hogy tavasszal, a tárolás után drágábban tudják majd eladni az almát, viszont az olcsóbb lengyel gyümölcs miatt eltűntek a vevők a magyar hűtőházakból (egyes becslések szerint februárban mintegy 1,0–1,2 millió tonna alma volt a lengyel tárolókban).

– A legnagyobb probléma az, hogy a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt az alma tárolhatósága nagyon rossz, szinte minden fajtán megjelentek bizonyos betegségek, még a köztudottan jól tárolható Idared fajtánál is. Csökkenti a gazdák kárát, hogy április elején lesz olyan ipari feldolgozó, amely megkezdi a hűtőházakban bennragadt alma feldolgozását, de a tervezett felvásárlási ár sok esetben a tárolási költségeket sem fedezi – tette hozzá lapunknak nyilatkozva Takács Ferenc.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke is tisztában van a fent említett problémával.

– Az utóbbi hetekben egyre több jelzés érkezett hozzám a megyei termesztőktől arról, hogy jelentős mennyiségben érkezik lengyel alma hazánkba, illetve rajtunk keresztül Romániába, ezzel komoly piaci zavart okozva – mondta el lapunknak a megyei elnök.

Rácz Imre arról is beszámolt, hogy a falugazdászok közreműködésével felmérést készítettek március 19–21-e között.

– A megyénkben körülbelül 11 ezer tonna szerződés nélkül betárolt, még a tárolókban lévő almáról szereztünk tudomást. Sajnos olyan jelzést is kaptunk, hogy az iskolagyümölcs-programban is megjelent a lengyel alma, valamint az EKÁER-rendszert kijátszva is jelentős mennyiségben érkezik hozzánk külföldről gyümölcs – fogalmazott Rácz Imre, aki szerint egyes termesztők és szervezetek az évek óta tartó alacsony üzemi jövedelem, valamint a tavalyi alacsonyabb termésátlagok, illetve az idei szezon elején felmerülő jelentős költségek kifizetése miatt nehéz, akár kilátástalan anyagi helyzetbe kerültek.

Rácz Imre levelét megírta…

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a helyzet rendezése érdekében levelet írt a kamara országos elnökének, Győrffy Balázsnak. Ebben központi segítséget kér az értékesítéshez, mivel a fel-felröppenő hírek szerint a lengyel gazdák ismételten exporttámogatást kapnak az ottani kormánytól.

– Arra is megkértem Győrffy Balázst, hogy kezdeményezzen bizonyos lépéseket a szakminisztérium agrárpiacokért felelős szervezeti egységénél. Szigorúbb közúti és értékesítési ellenőrzésekre lenne szükség az ­előrelépéshez – közölte Rácz Imre.

KM-GB,TG

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 25-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában