Helyi közélet

2016.03.20. 12:00

A műcsali volt aznap a nyerő

Kék, Oros - A felhúzáskor a wobbler irányt vált, s talán pont ez a pillanat váltja ki a ragadozóban a kapási ingert.

Kék, Oros - A felhúzáskor a wobbler irányt vált, s talán pont ez a pillanat váltja ki a ragadozóban a kapási ingert.

Aki elkötelezte magát a horgászat szenvedélyével, a természet szeretetével, minden alkalmat megragad, hogy hódolhasson a hobbijának. Amikor csak teheti, a Kéken élő Oláh Péter is botot ragad, hogy halállományukról vallassa a tavakat, a folyókat. A zord időjárás számára egyáltalán nem visszariasztó tényező, a téli hónapokban is nagy lelkesedéssel keresi fel a vízpartokat.

Hármas horoggal nem szabad

– Szinte minden hétvégén otthon vagyok, s amikor tehetem, biztosan szerepel a programomban horgászat is. Sajnos, februárban áradt a Tisza és a Bodrog, zavaros volt a vizük, így nem lehetett kedvenc módszeremnek, a pergetésnek hódolnom egyik folyónál sem. Ezért két barátommal elmentem Orosra, a 41-es főút melletti horgásztóhoz. Aki szokott oda járni, jól tudja, hogy az egyik meder a ragadozós tó, vagyis a csukák és a harcsák birodalma – elevenítette fel emlékeit a Debrecenben egyetemista fiatalember. – Egyágú, szakáll nélküli horoggal szabad ott csak pergetni, ezért a horgászás előtt szerelnem is kellett a készséget. A wobblerről leszedtem a két hármas horgot, s hátulra felerősítettem az egyes horgot.

Támadás a part közelében

Mint Péter elárulta, nem először volt ennél a tónál, ismeri jól a tavat. Tudja, hol van törésvonal, hol mélyebb, hol sekélyebb a meder.

– Fontos a hely ismerete, kulcsfontosságú, s ez télen még jobban felértékelődik, hiszen a mélyebb, vagyis a melegebb vízrétegben vannak a halak – avatott be a sikeres pergetés titkaiba. – A wobblert egészen a partig vezettem azon a napon is, hiszen lehet, hogy csak az utolsó pillanatban rabol rá a csuka, amikor már ki akarom emelni a vízből. A felhúzáskor ugyanis a wobbler irányt vált, s talán pont ez a pillanat váltja ki a csukában a kapási ingert. Jó volt a megérzésem, hiszen végül a part közelében támadt a csuka. A megakasztást követően télen nem fejtenek ki akkora ellenállást, mint nyáron, hiszen egy kicsit azért le vannak lassulva, de azért a horgásznak így is küzdenie kell, hogy a partra emelhesse zsákmányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában