Helyi közélet

2016.03.21. 19:51

Emlékezés dr. Móra István ügyvédre

Nyíregyháza - 2016.március 18-án, pénteken meghalt dr. Móra István ügyvéd. Szombaton megdöbbenéssel fogadta a hírt a jogásztársadalom sok tagja, akik a Paragrafus Kupa teremlabdarúgó mérkőzésen a Bem iskolában részt vettek.

Nyíregyháza - 2016.március 18-án, pénteken meghalt dr. Móra István ügyvéd. Szombaton megdöbbenéssel fogadta a hírt a jogásztársadalom sok tagja, akik a Paragrafus Kupa teremlabdarúgó mérkőzésen a Bem iskolában részt vettek.

dr.Móra István ügyvéd urat nagyon sokan szerették. Hatalmas termetű, kirobbanó erejű, mindig viccelődő, jó szakács, jó vadász és kiváló közlekedési védő volt ő.

Még egyetemen ismertem meg Szegeden, ahol ő is és én is szerelmesen búcsúzkodtunk ugyanazon a helyen a választottunktól – későbbi házastársunktól – az Irinyi János kollégium lépcsőin. Nyíregyházán találkoztunk később szakmánk közös volta miatt, én bíróként ő pedig ügyvédként dolgoztunk az igazságszolgáltatásban.

Ő és felesége dr. Jankovics Erzsébet a 2. sz. ügyvédi Munka Közösségben dolgoztak, - ott, ahol korábban Móra dr. édesapja is ügyvédkedett és ahol most a fia dr. Móra Szabolcs folytatja apja foglalkozását. A férjem is abban az irodában dolgozott.

Voltak vidám együttlétek: névnapok, házépítés, házszentelés. A szülei portájára a Sóstói Úton építették több kolléga segítségével az ő és felesége első házát. Meg kellett ünnepelni. Emlékszem a mi lakásszentelőnkre mikor vidám játék közben szét szakadt rajta a nadrág nagy derültséget kiváltva.

Nagyon csodáltuk, hogy annyi mindenhez értett:szinte egyedül vágta le a disznót a 3. sz. ügyvédi munkaközösség udvarán, és csekély segítséggel fel is dolgozta, estére hurka kolbász káposztás hús és sok finom sült várta a meghívott kollégákat a disznótorra. Ilyen kollégát nem ismertem többet. Estére a jó kis pálinkáktól és a sok munkától el is fáradt, hazament és megfürdött, és mint egy főnix madár kiszállt a habokból, visszajött és mulatozott reggelig.

Sok embert védett, aki szándékán kívül, gondatlanságból került a bíróság elé, mert közlekedési vétséget követett el. Már a nyomozás során, rögtön a baleset után a helyszínre ment és konstatálta a történteket ezért kiválóan tudta rekonstruálni a balesetet.

Végtelenül emberséges, együtt érző és ügyes védő volt. Szakmai körökben nagy ismertségre tett szert sok munkája, hozzáértése, sok ügye folytán. Az emberek bizalommal keresték fel és nem csalódtak benne. A nyomozók, az ügyészek de a bírók is tisztelték tudását és szakmai emberi magatartását. .

Nagy vadász volt a vadászügyek szakértője, a mezők és a vadak szerelmese. Tanyáján élt lovak kutyák és más állatok közelségében.

Szíve rendetlenkedett, és a férjemmel együtt feküdtek az intenzív osztályon, dr. Mórát még meg is operálták Debrecenben. A műtét nagyon jól sikerült, még 15 évet engedélyezett neki a Teremtő.

Mostanában más okból állt orvosi kezelés alatt és már eltávozott a kórházból, amikor ismét vissza kellett pár nap múlva vinni. A szíve és a szervezete nem bírta a műtét nagy megpróbáltatását.

Boldog ember volt, sokat és jól dolgozott, családja, kollégái szerették, ügyfelei tisztelték. Ő nagyon szerette a fiát és büszke volt rá, a kicsi unokája pedig utóbbi években a szeme fénye volt. Teljes volt az élete jót és rosszat megélt, vitézül helytállt sok nehéz helyzetben, aki szerette nem felejti, szívébe zárja.

Adjon neki Isten örök nyugodalmat, nyugodjál békében kedves Pista!

- Dr.Kozmáné Dr.Váradi Katalin ny.törvényszéki tanácselnök -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában