Helyi közélet

2016.03.09. 12:34

Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve! – Március 9. - Emberzsírból készült szappant hoztak forgalomba Nyíregyházán

Nyíregyháza - Előkaptuk az 1946-os, 1956-os 1966-os és 1976-os március 2-ai Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit. 1946-ban emberi zsírból készült szappanok kerültek forgalomba Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Előkaptuk az 1946-os, 1956-os 1966-os és 1976-os március 2-ai Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit. 1946-ban emberi zsírból készült szappanok kerültek forgalomba Nyíregyházán.

Hetven éve írtuk

(1946. március 9., szombat)

Emberzsírból készült szappant hoztak forgalomba Nyíregyházán

A hitleri banditizmus egyik borzalmas "terméke" jutott el Nyíregyházára. Pipereszappant árusítottak egyesek Nyíregyházán, amely szappan Auschwitzban, a halálkamrákban készült, megölt zsidók zsírjából.

Ezek a pipereszappanok hiteles bélyeggel vannak ellátva. R. J. F. betűk jelzése igazolja az eredeti szavakat "Reid Jüdisches Fett", azaz tiszta zsidó zsírból készült. A hitlerizmus fémjelzett gonosztetteinek ezt a borzalmas készítményét árusították Nyíregyházán "Finom pipereszappanként".

A budapesti zsidó hitközség írt át a nyíregyházi hitközséghez, hogy a rendőrség segítségével akadályozza meg, hogy ezek a szappanok forgalomban maradjanak. A hitközség kérésére a nyíregyházi rendőrség elkobozta ezeket a szappanokat. A nyomozás megállapította, hogy az emberzsírból készült szappanokat egyes nyíregyházi kereskedő cégek hozták forgalomba, amelyeknek tulajdonosai azonban nem is tudhattak a szappanok véres eredetéről.

A nyíregyházi hitközség a zsidó zsírból készült szappanokat eltemetteti.

A munkabéreket ötven ­százalékkal emelték

A Gazdasági Főtanács a Szakszervezeti Tanács javaslatára március 4-ei hatállyal valamennyi munkabért és fizetést 50 százalékkal, a tanoncfizetéseket 25 százalékkal emelte fel. A kalória megváltási értékét az egész ország területén egységesen 130 pengőben állapították meg.

Hatvan éve írtuk

(1956. március 9., péntek)

Nyári mozibérlet

A diákok számára a Moziüzemi Vállalat március 1-jétől ­június 1-jéig mozibérletet adott ki. A bérletre váltott jegyek ára 1,60 forint, bármelyik helyre. A tanulók a délelőtti és a délutáni első előadásra kaphatnak bérletükre jegyet.

Ötven éve írtuk

(1966. március 9., szerda)

Kosárlabda: Nyíregyházi Spartacus–Nagykállói MEDOSZ 94:53 (50:29)

Nagy érdeklődés előzte meg a Nyíregyházán lejátszott találkozót, mely a férfi megyei bajnokság rangadója volt. (…) A mérkőzés színvonala alatta maradt a várakozásnak. A Spartacus végig nagy fölényben volt. A MEDOSZ igyekezett ugyan lassítani a nyíregyháziak diktálta nagy iramot, de nem sok sikerrel…

Negyven éve írtuk

(1976. március 9., kedd)

Köszöntötték a nőket megyénkben

Szabolcs-Szatmár megye szinte valamennyi üzemében és intézményében ünnepi megemlékezést tartottak a nemzetközi nőnap alkalmából. A gazdasági és társadalmi vezetők, valamint a férfi kollégák ajándékokkal és színes műsorral kedveskedtek az ünnepelteknek. A sóstói ­szociális otthon idős lakóit épp oly meleg szavak kíséretében köszöntötték, mint az óvodák lakóit és az iskolák tanulóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában