Helyi közélet

2016.03.25. 17:23

Irány a Húsvét-sziget?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokan nem kérnek a kölniből, tojásból, megtelnek a szállodák az ünnepekre.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokan nem kérnek a kölniből, tojásból, megtelnek a szállodák az ünnepekre.

Zöld erdőben jártam, pihentem, oszt’ jól van” – a botcsinálta versike kifejezi, hogy manapság sokan választják a természetet, az ellazulást, a kirándulást, a feltöltődést a húsvéti hosszú hétvégén.

Fontos a szolgáltatás

A Szallas.hu statisztikái szerint sorrendben Budapest, Eger, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca, Siófok, Gyula és Hévíz számíthat a legnagyobb ünnepi vendégseregre. Az átlagos márciusi hétvégéhez képest közel háromszorosára növekvő vendégforgalom jelentős része wellness-szállodában várja a nyuszit. A vendégek távozáskor átlagosan 47 ezer forintot fizetnek majd, és minden ötödik SZÉP-kártyával teszi ezt.

– Egyértelmű, hogy ilyentájt a wellness-szállodákat foglalják le. Jellemzően nem számít a szálloda közelsége, sokkal fontosabb, hogy milyen szolgáltatásai vannak. A szálláshelyek kifejezetten húsvéti programokkal is várják a kikapcsolódni vágyókat – fejtegette Bicsérdy Rita, a Nyíregyházán és Kisvárdán is működő Sky Travel Utazási Iroda tulajdonosa. Megjegyezte:

– A hazai kínálat mellett népszerűek a rövid, 3–4 napos külföldi körutazások, városlátogatások. A Húsvét-sziget csak poén szintjén vetődik fel.

Vonzó hazai vízpartok

– Az idei előfoglalások alapján átrendeződhet az utazási piac, hiszen az utazók a biztonságosabb útirányokat választják. Ezért aztán megnőtt a hazai vízpartok iránti kereslet. A külföldi célpontoknál nyertesnek számít Görögország és Bulgária, valamit Spanyolország. Ezek az utak a környékbelieknek egyaránt kedvezőek lehetnek, hiszen Debrecenből indulnak repülőjáratok a napfényes görög, illetve bolgár tengerpartra is. Az egyéni utazásoknál még mindig a horvát tengerpart vezet, de érdeklődnek Szlovénia és Ausztria iránt is. A terrorveszély miatt látványosan visszaesett Tunézia, Egyiptom és Törökország is.

Átalakulóban a szokások

– A vidéki szállodákban húsvétkor a magyar vendégek vannak többségben. A húsvéti ünnepek alatt a vidéki wellness-, gyógy- és kastélyszállodákban általában telt ház van, emiatt ilyenkor a szállodák nem kínálnak kedvezményt. A vidéki hotelek jellemzően félpanziós csomagokat kínálnak, amelyeket plusz szolgáltatásokkal, ünnepi programokkal, a népi hagyományok felelevenítésével egészítenek ki. Éppen a magas foglaltság miatt a vendégek hetekkel, esetenként hónapokkal előre lefoglalták szobáikat, aki későn ébredt, nem biztos, hogy olyan szállodába tudott szállást foglalni, ahová szeretett volna – említette Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában