Helyi közélet

2016.03.29. 09:26

"Keresztapaként" irányította bűnszervezetét a nyíregyházi ügyvéd - most a börtön vár rá

Nyíregyháza - A bűnszervezet – egyebek mellett – foglalkozott prostitúcióval, illegális cigarettaforgalmazással, valamint gazdasági társaságok színlelt értékesítésével és azok vagyonának eltüntetésével.

Nyíregyháza - A bűnszervezet – egyebek mellett – foglalkozott prostitúcióval, illegális cigarettaforgalmazással, valamint gazdasági társaságok színlelt értékesítésével és azok vagyonának eltüntetésével.

Bűnszervezetben elkövetett csődbűncselekmény bűntettével, illetve közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyész egy nyíregyházi ügyvéd által vezetett bűnszervezet tagjait és a velük együttműködő személyeket.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádiratának lényege szerint a büntető ügyekben jártas helyi ügyvéd pár évvel korábban elhatározta, hogy létrehoz egy olyan bűnszervezetet, amelynek keretein belül különböző bűncselekményeket fog elkövetni társaival azért, hogy meggazdagodjanak. A bűnszervezet – egyebek mellett – foglalkozott prostitúcióval, illegális cigarettaforgalmazással, valamint gazdasági társaságok színlelt értékesítésével és azok vagyonának eltüntetésével.

A szervezetet irányító ügyvéd a magyar cégtulajdonosoktól esetenként 500.000,- forintot kért azért, hogy a cégüket olyan ukrán személyeknek játsza át, akik azt működtetni nem kívánják, ténylegesen nem is fizetnek a cégért, sőt ők, mint „vevők” kapnak párezer forintot a szükséges okiratok aláírásáért. Olyan is előfordult, hogy az ügyvéd megtévesztette a magyarul nem értő ukránokat, akik azt hitték, hogy magyarországi munkavállalással kapcsolatos iratokat írnak alá.

Az ügyvéd egyik társának az volt a feladata, hogy felkutassa az eladni szándékozott cégeket, illetve az új ukrán tulajdonosokat, míg a másik társa székhelyet biztosított az így külföldi tulajdonba került cégeknek a saját lakásán.

A fenti módon 49 magyar cég került ukrán tulajdonosok nevére. Ezek közül 6 cég jelentős – esetenként több tízmilliós – vagyonnal is rendelkezett, azonban ezt a korábbi magyar tulajdonosok az ügyvéd és társai segítségével maguknak tartották meg. Ezekből az összegekből főként az adótartozásokat kellett volna kifizetni, azonban ez a bűncselekmények miatt elmaradt, ugyanis a vagyon eltűnt.

A 40000 oldalnyi nyomozati irat feldolgozása után a bűnszervezetet vezető ügyvéddel és két társával szemben az ügyész fegyházbüntetés kiszabására, foglalkozástól eltiltásra és vagyonelkobzásra tett indítványt a bíróságnak, míg a többi 37 vádlott esetében – akik a cégek magyar eladói és ukrán vevői közül kerültek ki – ennél enyhébb büntetésre, illetve intézkedésre.

Az ügyvéd és két társa közel nyolc hónapja előzetes letartóztatásban vannak.

- Dr. Zsíros Zsolt főügyész -


Rács mögé került a nyíregyházi ügyvéd, aki keresztapaként irányította a bűnszervezetet. Az ügyvéd társai nyíregyházi lakosok, az egyik munkanélküli, a másik egy hónapja szabadult büntetés-végrehajtási intézetből, korábban csődbűncselekmény miatt ült. Az eddigi adatok szerint negyvennyolc céget fantomizáltak.

Nyíregyháza - Maffiaszerű eszközökkel és módszerekkel próbálta blokkolni a bűnüldöző szervek munkáját az a bűnszervezet, amelynek irányítóját, és annak két jobb kezét őrizetbe vették a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói. A nyíregyházi ügyvéd által irányított „vállalkozás” a busás haszon reményében szinte bármilyen illegális ügyletbe belevágott, mint például cégtemető vagy éppen


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában