Helyi közélet

2016.03.17. 10:45

Önmagukba zárva: a körülöttünk élő „esőemberek”

Nyíregyháza - Április 2-a az autizmus világnapja – ez alkalomból beszélgetünk a Most élsz Egyesület elnökével.

Nyíregyháza - Április 2-a az autizmus világnapja – ez alkalomból beszélgetünk a Most élsz Egyesület elnökével.

– Több éve kutakodom ebben a témában, és rá kellett döbbennem, hogy Amerikában és Nyugat-Európában évtizedekkel és dollármilliárdokkal előrébb járnak ennek az itthon csak egyfajta állapotnak definiált betegségnek a kutatásában, gyógyításában. Ott már nemcsak elmebajként, idegrendszeri fejlődési rendellenességként tekintenek az autizmusra, hanem rájöttek, hogy a szervezetnek összetett és bonyolult működési zavaráról van szó. Külföldön ezeket a zavarokat laboratóriumi eszközökkel, vizsgálatokkal feltérképezik, és nem az autizmust magát, hanem az azt eredményező kisebb-nagyobb betegségeket kezelik – fejtette ki szerkesztőségünk vendégeként Farkas Árpád, a Most élsz Egyesület elnöke.

Hozzátette: jelenleg nincs lehetőség az említett OKI-kezelésre Magyarországon. Az egyesület azért harcol, hogy a vizsgálatok hazánkban is elérhetővé váljanak. Mint mondta, ezzel egy időben természetesen pedagógiai terápiára is szükség van.

Nyolcvannyolcból egy

– A célunk az, hogy ezek az ismeretek a tengerentúlról hozzánk is elérkezzenek, mert ha meg tudnánk fejteni az autizmus okát, a prevencióban is jelentős előrelépéseket tudnánk tenni. Egyelőre azonban annyit tehetünk, hogy a kultúra segítségével megpróbáljuk társadalmunk figyelmét ráirányítani az autizmusra, hiszen ez egy globális probléma: ma Magyarországon 88 születésből egy gyermek autistaként jön a világra – jelentette ki a Most élsz Egyesület elnöke, akinek 10 éves kislánya is ezzel a betegséggel küzd.

Farkas Árpád és szervezete április 2-án nagyszabású autizmus világnapi programokkal kívánja a kultúra kedvelőinek figyelmét felhívni a közvetetten egymillió magyar embert érintő betegségre.

Kiállítás, előadások, gála

– Délelőtt 10 órakor nyílik az Önmagunkba zárva című fotó- és grafikakiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban. Az érdeklődők a képeken keresztül bepillantást nyerhetnek az egyesület életébe, illetve alelnökünk, Tamás Jánosné kisfiának gyönyörű grafikáit is láthatják.

– Ezt követően előadásokat hallhatnak az autizmusról és a biomedikális kezelésekről. Este hét órakor kezdődik a Fantastic Broadway című gálakoncert az autista gyermekekért, ahol megyei és országosan ismert együttesek, művészek lépnek színpadra.

KM-CsA

A részletes program

9.15–10 óra: Regisztráció, ez idő alatt Rozsgonyi György énekel

10 óra: Önmagunkba zárva – fotó- és grafikakiállítás

10–10.30: Megnyitó

A rendezvény védnökei: Fűrész Tünde Család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár (fővédnök); Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke; dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere; Farkas Árpád, a Most élsz Egyesület elnöke

10.30–10.45: Farkas Árpád előadása az autizmusról

10.45–11.15: dr. Büki György gyermekneurológus előadása az autizmus biomedikális kezeléséről

11.15–11.30: Tamás Jánosné szavalata

19 óra: Fantastic Broadway: gálakoncert az autista gyermekekért

Fellépők: Mandala Dalszínház, Nagy Zoltán, Hang-Szín Musical és Színitanoda, Nemadomfel Együttes, Pankotay Péter (a magyar színművészet nyugati parti nagykövete Amerikában), Mahó Andrea eMeRton-díjas musicalénekes, Tilk-Lippai Mariann

Jegyek a Váci Mihály Kulturális Központban és az egyesület irodájában (Városmajor utca 2.) vásárolhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában