Helyi közélet

2016.04.03. 11:29

A csonthéjas fajokat támadja meg a gomba

Nyíregyháza - Míg korábban elsősorban a meggyfákat fertőzte a Monilia laxa nevű gomba, az utóbbi években az őszi- és kajszibarack-, a cseresznye-, a szilva-, és a mandulafákon is súlyos elhalásokat okoz – olvasható Bálint gazda hivatalos honlapján.

Nyíregyháza - Míg korábban elsősorban a meggyfákat fertőzte a Monilia laxa nevű gomba, az utóbbi években az őszi- és kajszibarack-, a cseresznye-, a szilva-, és a mandulafákon is súlyos elhalásokat okoz – olvasható Bálint gazda hivatalos honlapján. Az elmúlt években megjelent hazánkban is egy másik, új moníliafaj is, a Monilia fructicola, mely életmódját tekintve szinte azonos a Monilia laxával: mindkét betegség tünetei megegyeznek.

Ahogy a legtöbb gombafaj, ez is a csonthéjas gyümölcsfajok virágzásakor támadja meg a fákat, amikor a virágbimbók szirmai kinyílnak. A gomba spórái az áttelelt telepeken fejlődnek, a szél segítségével terjedve a virágok nedves bibéjére jutnak, ott kicsíráznak, és behatolnak a virágba. A virágokból a gombafonál tovább nő, bekerül az éppen kifejlődő hajtásba, majd onnan a vesszőbe, a vastagabb ágakba, végül a fatörzsbe.

A betegség onnan ismerhető meg, hogy a virágzó gyümölcsfákon egyes virágfürtök, majd később azok sokasága hirtelen lankadni kezd, hervadnak, majd elhalnak. Ezek a virágfürtök a fa koronáján fennmaradnak, még ősszel is láthatóak. A fürtök melletti fiatal hajtás is hasonló lankadási, hervadási, elhalási tüneteket mutat.

A betegség ellenszere lehet a mély hatású gombaölő szerek csoportjába tartozó, fenhexamid hatóanyagú Teldor, ami permetezéskor eredményesen használható.

-KM-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában