Helyi közélet

2016.04.16. 11:33

Az oktatás is gyógyításért kiált

Nyíregyháza - Látványos volt, de vajon eredményes lesz-e a pénteki „fekete/kockás” tiltakozó akció?

Nyíregyháza - Látványos volt, de vajon eredményes lesz-e a pénteki „fekete/kockás” tiltakozó akció?

Csütörtökön még nem lehetett tudni, tömegeket mozgósít vagy csütörtököt mond a péntekre meghirdetett első pedagógussztrájk.

Ahogyan az sejthető volt, bár a kezdeményezést sokan támogatták szavakban, csak kevesen léptek a tettek mezejére.

Szolidaritásból fekete ruhás napot hirdetett április 15-ére a fekete pólós tiltakozást egy éve elindító nővér, Sándor Mária civil mozgalma is, de miután egyes kórházak kimondva vagy kimondatlanul kirúgással fenyegették meg a demonstrációhoz csatlakozni kívánó ápolókat és orvosokat, nem csoda, hogy sok helyen „csak” fekete szalagot vagy kabátot viselő civilek tiltakoztak a nevükben.

Polgári engedetlenkedők

Tegnap több nyíregyházi iskolához is ellátogattunk a reggeli órákban, hogy megnézzük, hallgattak-e a szülők, tanárok, diákok a kétórás figyelmeztető tanársztrájkot meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hívószavára.

A Zelk-iskola és a Zrínyi-­gimnázium előtt nyoma sem volt demonstrálóknak, a Kölcsey Ferenc-középiskola bejárata előtt azonban pezsgett az élet, már messziről felismerhető volt a „polgári engedetlenkedők” céltudatosan posztoló tábora.

Akár a márciusi ifjak…

Sipos Péter, a Kölcsey-gimnázium diákönkormányzatának kockás inget és fekete dzsekit viselő elnöke hangsúlyozta: ő és diáktársai pontosan tisztában vannak az akció céljával, a helyzet súlyával, a péntek délelőtti demonstrációra tehát nem egyfajta lógási lehetőségként, hanem küldetésként tekintenek.

– A magyar egészségügyhöz hasonlóan az oktatási rendszerünk is több sebtől vérzik. Ezt tudják, érzik a diákok, a szülők és a pedagógusok is. A kiállásunkkal a távol maradt tanárainkat is képviseljük, akik cinkos összekacsintással nemegyszer a tudtunkra adták: velünk vannak.

– Miként annak idején a márciusi ifjak, úgy érzem, ezért az ügyért, az közoktatás helyzetének javításáért most az „áprilisi fiatalok” tehetnek a legtöbbet, hiszen minket nem lehet kirúgással sakkban tartani, lecsendesíteni, főleg, ha országos összefogással, tömegesen hallatjuk a hangunkat – legközelebb április 20-án.

– Meggyőződésünk, hogy a tananyagokra és a tanerőkre is ráférne egy „frissítés parancs”, vagyis haladni kell a korral, hiszen modern technikával, változatos tanítási formában előadott, hasznos, gyakorlatias tudásra vágynak a mai diákok – „adta fel a leckét” az illetékeseknek a diák­önkormányzat vezetője.

Unokáikért demonstráltak

Jó néhány szülő, nagyszülő is részt vett a pénteki „fekete/kockás” demonstráción, természetesen „alkalomhoz illő” öltözékben. Pappné Kodák Etelka a csalódottságának adott hangot:

– Sokan távol maradtak mind az iskolák, mind a kórházak előtti demonstrációktól. Nem azért, mert az emberek közömbösek, vagy mert úgy érzik, minden a legnagyobb rendben van e két területen, sokkal inkább a félelem és a reménytelenség tartja vissza őket az őszinte véleménynyilvánítástól, a bátor kiállástól – mondta el az unokáiért utcára vonult nagymama.

- KM-PI,TG -

További részletek a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában