Helyi közélet

2016.04.28. 19:31

Gogol és Andy Vajna randevúja

Nyíregyháza - Hargitai Iván „pörgős” rendezése a vázolt problémák színét és fonákját egyszerre mutatja meg.

Nyíregyháza - Hargitai Iván „pörgős” rendezése a vázolt problémák színét és fonákját egyszerre mutatja meg.

Slam poetrybe oltott Moliere? Moliere-rel (fel)tuningolt slam poetry? Avítt mese (poszt)modern környezetben? Ez is, az is.

Vagy egyik sem? – töprenghetünk a Móricz Zsigmond Színház új premierje kapcsán. Merthogy – a mester Tudós nők című komédiájának Peer Krisztián és Naszlady Éva általi átirata nyomán színpadra állított előadása – a nézőben meglehetősen sok kérdőjelet hagy maga után.

Sikerre vágyó slammerek

Tény, hogy Moliere vígjátéka számos, napjainkban is érvényes szituációt tartogat. De az is tény, hogy a terjengős francia alexandrinusok ma már előadhatatlanok. Így hát marad az átdolgozás.

Az alapprobléma az: mikor jobb a nőnek? Ha házasságban él, vagy ha egyedül marad; ha van családja, vagy ha nincs? Képes-e karriert csinálni vagy sem? Hogyan éljen, ha tudós? S ha sznob? És megtalálja-e a párját?

Ma ezek a kérdések éppoly elevenek, mint hajdan. Csak hát a forma! A slam poetry-versenyek világába transzponált mesében a feltűnő fiatal férfiak sikerre vágyó slammerek, a nők pedig inkább kéjsóvárak, mint tudósak… Így idővel minden figura elrajzolódik: az alakok előbb-utóbb önmaguk paródiájává válnak.

Fiatal célközönség

A bemutató megtartja a moliere-i verses darabkezdetet. A tovagördülő események azonban nemcsak a rímeket sodorják le, hanem magát az előadást is elviszik a slam irányába.

A fiatal célközönség megnyerése érdekében a mű nyelvezetében nem csak a névelővel ellátott személynevek sokasodnak meg („az Ari”, „az Ottó”, „a Lizi”), a durva szleng sem ritka. A színház, mint számtalan látványelemmel dolgozó intermediális közeg azonban sokat elárul az alkotók mögöttes gondolatairól: Bátonyi György (többek között) könyvfalakat imitáló díszlettervében például a könyvespolcok csaknem teljesen üresek. A slammerek sorait projektor vetíti rá a játéktérre: a figurák benne élnek a (néhol elég közhelyes) szövegekben.

Hargitai Iván „pörgős” rendezése (dramaturg: Szokolai Brigitta, zene: Kazár Pál) így a vázolt problémáknak színét és fonákját egyszerre mutatja meg (a szövegben Gogol, József Attila és Andy Vajna ad egymásnak randevút…).

A színészi játék most is élményszerű: Széles Zita, Nyomtató Enikő, Kuthy Patrícia, Horváth Réka, Éry-Kovács Zsanna, illetve Horváth Sebestyén Sándor, Gulácsi Tamás, továbbá Horváth László Attila, Lakatos Máté, Fellinger Domonkos és Varga Norbert kiváló alakítása azok számára is élvezetessé teszik az estét, akik a slam poetry értékeiben nem elég járatosak, vagy netán a műfaj hidegen hagyja, esetleg idegesíti őket…

- Karádi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában