Helyi közélet

2016.04.01. 18:19

Hétköznapi flashmobok Nyíregyházán

Nyíregyháza - Szeretnék minél több emberben elültetni szemléletmódjuk kis magját.

Nyíregyháza - Szeretnék minél több emberben elültetni szemléletmódjuk kis magját.

Képzeljenek el egy maroknyi fiatalt, akik a jó cél érdekében bármire képesek. Még arra is, hogy könyveiket, munkájukat sutba dobva táncra perdüljenek a nyílt utcán, ha ezzel civilszervezeteknek, rászorulóknak segíthetnek. Mindenféle önérdek nélkül, hacsak a szórakozás nem számít annak. Erre mondják, hogy összekötik a kellemest a hasznossal.

Igazi meglepetés volt

– Tulajdonképpen az elején cél nélkül indultunk neki az egésznek. Helebrand Enikő barátnőm fejéből pattant ki, hogy mi lenne, ha táncolnánk egy jót karácsony környékén, és mosolyt csalnánk az emberek arcára. Néhány héttel később azonban rájöttünk, hogy kell egy cél, mivel a próbákra még mindig csak a szervezők jártak. Mi öten, a földkerekség legjobb barátai: Dankó Dóra, Helebrand Enikő, Kovács-Fabula Elvira Barbara, Csoma József és jómagam – sorolta lelkesen Potor Eszter.

A 17 éves lány és barátai a legnagyobb titokban állították össze a Kézzel-lábbal a négylábúakért – élmény nekünk, étel nekik munkacímet viselő flashmobot. Mindenki, aki részese volt a kezdeményezésnek, a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány árva lakóit támogatta, hogy a négylábúak karácsonyfája alá is kerülhessen valami apróság. A Petbox Állateledel Bolt felajánlása jóvoltából minden táncos egy kilogramm táppal járulhatott hozzá a kutyusok és cicák etetéséhez.

– Mindenki tudott róla, csak a szervezet dolgozói nem sejtettek semmit, így aztán óriási volt a meglepetés, mikor tavaly december 19-én este az alapítványi forgatagos házikó előtt egyszer csak elkezdett gyűlni a tömeg. Aztán megszólalt a zene és negyven jókedvű fiatal egyszerre táncolt a gazdátlan állatokért. A Korzó előtt sétálgató, vásárolgató emberek körénk gyűltek, és meghatottan figyelték a produkciónkat. Sokaknak könny gyűlt a szemébe – jegyezte meg Eszti. Annyira jól sikerült az az este, hogy a társaság úgy határozott, nem hagyja abba.

Várják a jelentkezőket

– Így állt össze a Hétköznapi flashmobok csapat. Elsősorban olyan szervezeteket szeretnénk támogatni, akikkel személyes kapcsolatunk van, és valamiért közel állnak a szívünkhöz. Hosszú távra tervezünk, így idővel Nyíregyháza összes „rászoruló” alapítványát megkeresnénk és támogatnánk ilyen formában. Igyekszünk olyan szervezeteket kiválasztani, melyek nem hétköznapi módon formálják szűkebb környezetük szemléletét – az állatvédelemtől a fogyatékkal élők segítéséig. Célunk, hogy a mi látásmódunk kis magját minél több emberben elültethessük.

A Vasvári Pál Gimnázium igazgatónője, Kovács Ágnes is a fiatalok mellé állt, s megengedte, hogy tanítás után az iskola aulájában próbáljanak a fiatalok, akik ismét meglepetésre készülnek.

– Azt nem árulhatom el, hogy hol és mikor, de a következő „villámcsődületet” a Down Egyesületnek és a Csodavárnak ajánljuk. Sikerült néhány szponzort is találni, akik fejkvóta alapján támogatják a fejlesztőközpontot. Minél többen leszünk, annál nagyobb segítséget kap az egyesület, ezért várjuk a jelentkezőket, akik minden információt megtalálnak a Hétköznapi flashmobok Facebook-oldalán.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában