Helyi közélet

2016.04.06. 17:11

Ifjú színjátszók Erdőháton

Rozsály - Nem véletlenül választották a Légy jó mindhalálig című musicalt.

Rozsály - Nem véletlenül választották a Légy jó mindhalálig című musicalt.

Újabb és újabb előadásokkal hívja fel magára a figyelmet a rozsályi Hajnalpelika Kisszínpad Kulturális Egyesület. A civil szervezet tagjai most a Légy jó mindhalálig című musical bemutatására készülnek.

Egy térség jövője

– Az egyesületünket 2012 nyarán alapították a térség kulturális fejlődéséért tenni akaró emberek. Az alapítók számára fontos cél volt, hogy egy olyan – társadalmi és kulturális tevékenységben gazdag – jövőt alakítsanak ki, ami élhetővé és szerethetővé teszi a térség településeit, s ami hozzájárul a kulturális örökség továbbéléséhez – mondta el lapunk érdeklődésére Szabó László, az egyesület elnöke.

– Hiszünk abban, hogy a kulturális tevékenység alapvetően meghatározza egy település vagy egy térség identitását, jövőjét, hozzájárul a települések népességmegtartó erejéhez, az elvándorlás megakadályozásához, a gyermekek szellemi fejlődéséhez. A társadalmi aktivitásra, az emberek együttműködésére építünk. A szervezet tagjai önkéntesen végzik vállalt feladataikat, s ehhez a munkához bárki csatlakozhat.

A Légy jó mindhalálig című musical díszbemutatóját májusra tervezik. A próbák szeptember óta tartanak, nemritkán heti három-négy alkalommal.

Kirepülnek a fészekből

Miért éppen erre a darabra esett választás? – kérdeztük Borbély Hajnalkától, az egyesület művészeti vezetőjétől.

– Egyrészt a gyermek színjátszóink egy része most nyolcadik osztályos, továbbtanulás előtt állnak, kirepülnek nemcsak a családi fészekből, hanem kicsit a helyi közösség fészkéből is. Így a színjátszó csoporttól is búcsúznak az idén, amelyben négy évvel ezelőtt kezdték bontogatni szárnyaikat, és évről évre kitartó, szorgos munkával egyre nehezebb, komolyabb színdarabokat, színészi feladatokat valósítottak meg, együtt értek, fejlődtek, változtak művészileg is. Ez a darab méltó megkoronázása az elmúlt évek munkájának.

– Egyfajta búcsúelőadásnak szántuk, hiszen a darab kellőképpen komoly és nemes ahhoz az úthoz, amit ezek a gyerekek bejártak eddig ebben a kis közösségben.

Irány a református kollégium

– Másrészt a darab aktualitását adja az előttük álló továbbtanulás is, hiszen közülük többen is a Debreceni Református Kollégiumot jelölték meg leendő iskolájuknak. A főszereplő Misit alakító Szabó Csenge tehetségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Debreceni Ady Endre Gimnázium emelt szintű drámatagozatára adta be jelentkezését, ahol már az előalkalmassági vizsgák során lenyűgözte a felvételiztető bizottságot, azóta pedig eredményei alapján második a felvételi listán.

Mozgás, világítás, díszlet

– A darabnak külön koreográfusa van Nyisztorné Jakab Krisztina tanárnő személyében aki már az előző színdarabunknak, a Rozsdalovagnak a koreográfiáját is megálmodta, színpadra tervezte. Tehetségét, tánctudását már számos előadásban, produkcióban bizonyította. Komoly technikai felkészültséget is igényel a musical, a hangosítást, világosítást már-már profi módon az egyesület elnöke, Szabó László vezényli. A dísz­letet Bodnárné Úr Angéla tervezi a színdarabhoz, aki szintén pedagógus. Remek ötleteit, egyedi stílusát sokféle rendezvényen megcsillogtatta már – tette még hozzá Borbély Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában