Helyi közélet

2016.04.05. 16:05

Más a migráns, más a menekült - Interjú: Tobias Zech német politikussal, a Bundestag tagjával

Nyíregyháza - A romaintegráció eszközeit, módszereit, lehetőségeit, illetve eredményeit követte nyomon két napon keresztül Tobias Zech német politikus Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Hazautazása előtt arra kértük, összegezze tapasztalatit.

Nyíregyháza - A romaintegráció eszközeit, módszereit, lehetőségeit, illetve eredményeit követte nyomon két napon keresztül Tobias Zech német politikus Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Hazautazása előtt arra kértük, összegezze tapasztalatit.Tobias Zech, a Bundestag képviselője, a Bajor Keresztényszociális Unió politikusa (CSU), aki egyben az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlésének Esélyegyenlőségi Bizottságának a tagja is. Hazautazása előtt készségesen nyilatkozott szerkesztőségünknek.

Milyen céllal érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe?

Tobias Zech: Az Európa Tanácsban én vagyok a raportőre egy olyan beszámolónak, amely az európai romák helyzetével foglalkozik. Nemcsak Magyarországról fog szólni ez a beszámoló, hanem mivel az európai helyzetet vizsgálja, más országokba is ellátogatok, így említhetném például Olaszországot vagy Bulgáriát is. Azért jöttem Magyarországra, mert itt már széleskörű tapasztalatok vannak ezen a területen. Szerettem volna jobban megismerni a magyarországi romák helyzetét, s úgy érzem, hogy ez a célom sikerült, hiszen a rövid idő ellenére sok élményt, ismeretet szereztem.

Melyek azok a tapasztalatok, amelyek a leginkább megragadták?

Tobias Zech: Magyarországon néhány évvel ezelőtt indult el a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásának stratégiája. Azt gondolom, hosszú időbe fog ez telni, hiszen generációkról van itt szó, s ugyanakkor úgy gondolom, hogy a gyermekekkel kell kezdeni ezt a folyamatot. Helyi szinten dőlnek el a dolgok, éppen ezért nagyon sok múlik a polgármestereken, a rátermettségükön, azon a szándékon, hogy igyekeznek mindenkinek a lehető legjobbat kialakítani. Azt tapasztaltam, hogy ebben a régióban nagyon sok jó és rátermett polgármester van.

Találkozott-e olyan gyakorlati megoldásokkal, amelyek Európa többi országára nem jellemzőek?

Tobias Zech: A közfoglalkoztatásnak az a gondolata, hogy valamennyi hátrányos helyzetű számára van lehetőség, nem csak kizárólag a romáknak, szerintem nagyon jó kezdeményezés. Sok helyen láttam, hogy a polgármester a közfoglalkoztatáson keresztül tud segíteni a közösségnek, hiszen az embereket munkához szoktatja. Ráadásul ad egy plusz érzést, hogy munkába kell menni, ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy nagyobb jövedelemre tegyenek szert az emberek.

Hazánkban a romák integrációját tanulmányozta, Németországban pedig az egyik legnagyobb gondot a migránsok integrációja jelenti…

Tobias Zech: Nincs semmiféle migrációs probléma Németországban. Menekültügyi probléma lehetséges, de az nem ugyanaz.

A közösségi oldalon kifejezte részvétét a brüsszeli áldozatok iránt, de egy kis vitát is kavart az „iszlamista terrorizmus” kifejezéssel. Hogy értékeli mindezt a Bundestag tagjaként, s hogy uniós politikusként?

Tobias Zech: A kérdés könnyű, de a válasz komplex. A támadásokat Brüsszelben, Párizsban, Isztambulban, Ankarában terrorista szervezetek követték el az Iszlám Állam vezetésével vagy annak az ösztökélésére. A terroristák nagy része annak az országnak volt az állampolgára, ahol ezeket a borzalmas terrorcselekedeteket elkövették. Akik az arab országokból a terror­izmus miatt jöttek el, ők menekültek, s nem migránsok. A különbség az, hogy a menekült csak addig marad, amíg polgárháború vagy nagyon súlyos probléma van az adott országban, utána visszamegy. A migráns azért megy, hogy Németországban dolgozzon, hogy Németországban éljen, ő majd integrálódni fog. Nagyon veszélyes összekeverni a kettőt. Mindent meg fogunk tenni, hogy harcoljunk a terrorizmus ellen a világon. Németország ezerkétszáz katonával támogatja az Iszlám Állam elleni harcot, ott vagyunk katonákkal Afganisztánban, Maliban, Koszovóban, s a szövetségeseinkkel is szorosan együttműködünk, hogy a világon a terrorista szervezeteket felszámoljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában