Helyi közélet

2016.04.30. 11:10

Megőrülök: szakad rólam a víz!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A normálisnál erősebb mértékű izzadás rendkívül zavaró, az életminőséget jelentősen rontó probléma.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A normálisnál erősebb mértékű izzadás rendkívül zavaró, az életminőséget jelentősen rontó probléma.

Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának egyik legfontosabb eleme, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. Az szinte természetes, hogy melegben, különösen párás hőségben vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén izzadunk, néha azonban e nélkül is verejtékezünk. A fokozott izzadás lehet egyes betegségek tünete, érintheti az egész testfelszínt, de jelentkezhet egy-egy meghatározott területen is. A verejtékezés és a bőrön lévő zsírsavképző baktériumok, gombák bomlástermékei jellegzetes, nem túl kellemes szagot hoznak létre.

Tenyér, talp, hónalj

Hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük, keressük fel az orvost, aki megmondhatja, a jelenség csak alkati adottság vagy van-e valami egyéb oka.

– A fokozott izzadás, verejtékezés sokaknak okoz problémát – mondja dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. – A fokozott izzadás akkor nevezhető kórosnak, ha normális környezeti hőmérsékleten, fizikai aktivitás hiányában is fokozott a verejtéktermelés. Ez a normálisnál erősebb mértékű izzadás sokak számára rendkívül zavaró, az életminőséget jelentősen rontó probléma, melyet fontos kezelni, mert a kóros mértékű izzadás fokozhatja különböző kórokozók elszaporodását, az érintett terület állandóan felülfertőződhet, ezzel is súlyosbítva az alapproblémát. Mindenki maga érzi, hogy a nagymértékű izzadást mikor tekinti zavarónak.

A tenyér izzadása bizonyos szakmákban jelentős akadályt jelenthet a munkavégzésben (pl. kézfogás, papírmunka). Sőt, még szakmaváltásra is kényszerítheti a problémával küszködőket. A talpak izzadása a nedvesség és a cipőviselés miatt jelenthet problémát. A bőr felázik és felpuhul, teret adva a gombafertőzéseknek, a kórokozók elszaporodásának, amelyek sok esetben kellemetlen „lábszaggal” járnak. Ráadásul az ilyen területeken több szemölcs is képződik.

– Az izzadással kapcsolatos kellemetlenségek elkerülésében az első és alapvető lépés a rendszeres tisztálkodás, majd pedig következhet a dezodorálás – tanácsolja a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika tulajdonosa. – A sprayk, stiftek, roll-onok, krémek, hintőporok hatására a verejtékmirigyek kivezető csöve összehúzódik, így akadályozva van a váladék felszínre jutása. Ám ezek a készítmények nem hatékonyak a tenyéren és a talpon.

Apró tűszúrások

A tenyér, a talp, valamint a hónalj izzadásakor a leg­gyorsabb és leglátványosabb hatást a Botox-kezeléstől várhatjuk. A kezelés megszünteti az izzadást, s nem áll másból, mint apró, felszínes tűszúrásokból, amelyekkel beadják a hatóanyagot a kezelendő bőrfelületbe: hónalj, tenyér, talp. Az izzadásmentes időszak 5–10 hónapig tart. Ha a tünetek visszatérnek, bármikor megismételhető a kezelés.

– A Botox-kezelés előtt speciális jódpróba elvégzésével pontosan körülhatárolható a kezelendő terület. A beavatkozás mintegy 30 percet vesz igénybe, és a páciens utána azonnal visszatérhet a napi teendőihez. A hatás átlagos esetben 2–8 napon belül jelentkezik, az izzadás mértéke pedig 80–90 százalékkal csökken. A szer hatása 5–10 hónapig tart, a verejtékezés fokozatosan tér vissza. A legtöbb páciens évente 1-2 alkalommal él az ismétlőkezelés lehetőségével. A fokozott verejtékezés Botox-kezelését leggyakrabban hónaljban alkalmazzuk, de a tenyér és talp erőteljes izzadásának megszüntetésére is használható – ajánlja dr. Beleznay Gyöngyike.

Szaunázzunk, szőrtelenítsünk!

A rendszeres, nagy testfelületeken végzett izzadásgátlás, például testdezodorok sűrű alkalmazása hosszú távon betegségeket provokálhat, ezért inkább kerüljük!

Rendszeres szaunázással kompenzálhatjuk azokat a kieső méregtelenítő funkciókat, amelyek a dezodorok alkalmazása miatt alakulnak ki.

A hónalj szőrtelenítése nem csak divatos, de hatékony megoldás lehet a kellemetlen szagokért felelős kórokozók megtelepedése ellen.

KM

Tippek izzadás ellen:

  • Használjunk erősebb dezodort és izzadásgátlókat, van, hogy csak az orvos által vényre felírt segít.
  • Az este alkalmazott izzadásgátlók a bőrünket is kímélik. Válasszunk könnyű, nedvszívó, lehetőleg pamutöltözéket, a selyem különösen kerülendő.
  • Legyen nálunk zsebkendő, hogy kézfogás előtt gyorsan meg tudjuk törölni a kezünket.
  • Kerüljük a fűszeres ételeket, az erős paprika például fokozza a verítékezést, a hagymától és fokhagymától pedig az izzadtság kellemetlen szagú lehet.
  • Ügyeljünk a színekre! A fehéren és a feketén jobban meglátszik, ha átizzad, más színeken és a mintáson kevésbé.
  • Bizonyos alkalmakra tanácsos lehet egy-egy váltás blúzt vagy inget magunkkal vinni.
  • Gondosan válasszuk meg az ágyneműt, könnyű szövésű anyagból legyen télen-nyáron.
  • Ne takarózzunk vastag, meleg paplannal, használjunk könnyebb takarót.
  • A legjobb ágynemű sima pamutból készült, semmiképpen ne legyen selyem vagy flanel.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában