Helyi közélet

2016.04.10. 10:24

Ne szégyenkezzen miatta!

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 12 háziorvosnál lehet tanácsadáson részt venni.

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 12 háziorvosnál lehet tanácsadáson részt venni.

Az idén is útjára indul a vizelettartási zavarban érintetteket segítő Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Betegedukációs Program. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 12 háziorvosi praxisban van lehetőség kontinenciatanácsadáson részt venni – tudatták lapunkkal a program szervezői. A 40 év feletti hölgyek 15%-a napi szinten tapasztal vizelettartási problémákat, de az inkontinencia az a betegség, amiről nem kérdez a háziorvos, és nem mer beszélni a beteg.

Az inkontinencia az érintettséget figyelembe véve nép­egészségügyi probléma, hiszen a vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik, és a népesség öregedésével folyamatosan nő az inkontinens betegek száma. Bár közel ugyanannyi embert érintenek e panaszok, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, mégis sokkal keveset beszélünk róla.

Teljesebb lett az élet

A tájékozatlanság vagy a nem megfelelő ellátás nagymértékben rontja a betegek életminőségét, elszigeteli őket a társadalomtól. Ezért az inkontinenciát megfelelően kezelő módszerek teszik lehetővé a rehabilitációt, biztosítják az elfogadható életminőséget, amihez a legtöbb esetben szakértői segítség is szükséges. Mindennek ellenére a Cseppnyi Önbizalom Program kezdeményezői bíznak abban, sikerül elérni, hogy az érintettek megnyíljanak háziorvosuknak vagy körzeti ápolójuknak, és beszéljenek e problémájukról.

Eddig 1100 háziorvosnál 80 000-en vettek részt a tanácsadáson. Az idén tavasszal a háziorvosi praxisokban rendelési időben várják a körzethez tartozó betegeket.

– Megkönnyebbültem, amikor végre erről beszélhettem – mondta el Éva, aki tavaly Nyíregyházán vett részt a programban, és ma már teljesebb életet él. Szavai összecsengenek azok véleményével, akik az egyik nagy eredménynek tartják a vizelettartási zavart övező mély hallgatás megtörését. A tényt, hogy segítséget kértek azok az érintettek, akiket a betegség olyan tevékenységekben is akadályoz, mint a közlekedés vagy részvétel a társasági életben.

KM

Megyei praxisok

Dr. Arday András, Csenger, Ady E. u. 20.

Dr. Baráth Zoltán, Gyüre, Árpád u. 26.

Dr. Borbás Pálma, Jármi, Petőfi u. 16/a.

Dr. Ésik Katalin,

Nyíregyháza, Rákóczi u. 16.

Dr. Balázs Ibolya/ Dr. Szigeti Csilla, Nyíregyháza, Vécsey u 9.

Dr. Bulátkó János,

Nyírlugos, Erkel F. u. 10.

Dr. Szabó Tímea,

Nyírlugos, Erkel F. u. 10.

Dr. Baran Zoltán, Szakoly, Létai u. 9.

Dr. Balla Zsolt, Szakoly, Létai u. 9.

Dr. Éva Ferenc,

Tunyogmatolcs, Kölcsey F. u. 2.

Dr. Bogdán Sára,

Vásárosnamény, Rákóczi u. 22/a.

Dr. Balázsy Erzsébet,

Vásárosnamény, Rákóczi u. 22/a.

A teljes cikk elolvasható a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában