Helyi közélet

2016.04.22. 12:46

Nébih: megfeleltek az előírásoknak a vizsgált frissen facsart narancslevek

Budapest - Tíz vendéglátóhelyen vizsgálta a frissen facsart narancslevek előállítását és minőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a termékek megfeleltek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak - közölte a Nébih az MTI-vel pénteken.

Budapest - Tíz vendéglátóhelyen vizsgálta a frissen facsart narancslevek előállítását és minőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a termékek megfeleltek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak - közölte a Nébih az MTI-vel pénteken.

A szakemberek a 160 narancslé-minta - többek között C-vitamin és cukortartalmát - mértek meg, a mintákból érzékszervi, mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek.

Az ital alapjául szolgáló narancsot is ellenőrizték a felügyelők. A friss beszerzést igazoló dokumentumok mindenhol rendelkezésre álltak, tehát a nyomonkövethetőség megfelelő volt. Sem a gyümölcsök tárolásával, sem azok minőségével nem akadt probléma, az ellenőrök sehol sem találtak romlott, sérült, penészes narancsot.

A teszt során vizsgált narancslevek egyike sem tartalmazott kórokozó baktériumokat.

A vizsgálat szerint facsart narancs készítéséhez mindenhol rendelkezésre álltak az elvárt személyi és tárgyi feltételek. Pontatlanságok előfordultak: gyakori hiba volt, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos. Bírságot azonban végül nem szabtak ki a szakemberek, mivel a vállalkozások - együttműködve a hatósággal - a lehető legrövidebb időn belül kijavították a hiányosságokat - közölte a Nébih.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában