Helyi közélet

2016.04.13. 18:45

Nem munka, hanem szolgálat

Tiszabercel - Az alma nem esett messze a fájától, csak éppen „magasabbra gurult”.

Tiszabercel - Az alma nem esett messze a fájától, csak éppen „magasabbra gurult”. Ónodi János, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Felső-Szabolcsi Szakaszmérnökségének vezetője valódi vízügyes családban született 1965-ben Kisvárdán. Édesapja ugyanis csatornaőr volt Szövetenben. János lényegében a szöveteni őrházban nőtt fel, onnan járt biciklivel a hat kilométerre lévő pátrohai iskolába. Szinte természetes volt, hogy az ÉVISZ-ben folytatja tanulmányait, ahol 1983-ban érettségizett. Következett a Bajai Főiskola, 1986-ban a Felső-Szabolcsi Szakaszmérnökségen mérnök gyakornokként kezdte pályafutását. Aztán „angyalbőrbe” bújt, az 1988-as leszerelés után visszatért a szakmába. Műszaki ügyintéző volt a szakaszmérnökségen, 2004-től szakaszmérnök-helyettes, 2010 óta a Felső-Szabolcsi Szakaszmérnökség vezetője.

Jelentős fejlesztések

– Nagy öröm, hogy az utóbbi években jelentős fejlesztések történtek a szakaszmérnökség területén – mondja. – Korábban befejeződött Felső-Szabolcsban a belvízvédelmi műtárgyak, berendezések rekonstrukciójának első üteme mintegy 830 millió forint értékben. Négy szivattyútelepet és három zsilipet újítottunk fel, a belfői szivattyútelepnél adótornyot állítottunk fel. A második ütem során megújult két szivattyútelep, rendbe hoztuk a Rétközi-tó bukógátját és a zsilipet, Dombrádnál adótornyot állítottunk. Ezeknél is nagyobb beruházásként Vásárosnamény és Lónya között 6,3 milliárd forintból 28 kilométeres szakaszon gát épült szilárd burkolatú koronával.

Méreteiben egyedüli

– A legnagyobb beruházás mégsem a töltésfejlesztés, hanem a 33 milliárd forintból megvalósult beregi árapasztó tározó, mely az egész térség vízgazdálkodását átalakította.

Amikor nem sokkal az átadás előtt bejártuk a létesítményt, feltűnt, hogy a beeresztő hatlyukú zsiliprendszernél és a jándi háromlyukú leeresztőnél is magasabb a műtárgyakhoz közvetlenül épült gát.

– Ezeket már az új mértékadó árvízszinthez igazították – világosított fel Ónodi János. – Ez azt jelenti, hogy a következő lépés a gátfejlesztés lesz a térségben. Nincs tehát megállás, de ez a jó.

KM-GYL

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 13-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában