Helyi közélet

2016.04.03. 17:09

Szavalóversennyel emlékeznek Ratkó Józsefre Kisvárdán

Kisvárda - Egy szabadon választott Ratkó József verssel lehet jelentkezni –felnőtt és középiskolás kategóriában – április 8–ig., Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtárban, a Ratkó József emlékére meghirdetett szavalóversenyre.

Kisvárda - Egy szabadon választott Ratkó József verssel lehet jelentkezni –felnőtt és középiskolás kategóriában – április 8–ig., Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtárban, a Ratkó József emlékére meghirdetett szavalóversenyre.

Kisvárda – A magyar költészet napját először 1964–ben ünnepelték meg, s az óta minden év április 11–én –vagy előtte és utána is– előadások, felolvasások és szavalóversenyek keretében emlékeznek meg országszerte az egyik legnagyobb költőnkről, József Attiláról /1905–1937/.

József Attila huszadik századi posztumusz Kossuth- és Baumgarten-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja.

A költő így írt a versírásról: „Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.”

Somlyó György/1920–2006/ Kossuth–díjas, író, költő, műfordító, pedig a következőket vetette papira: „A Múzsa kint áll előttünk az utcán. /Engedjük be házunkba. /És ne csak ezen a napon./ Az év minden napján.”

Ratkó József ez évben lenne 80 éves. 1936. augusztus 9–én született Budapesten. Iskoláit Pesterzsébeten kezdte, majd vidéken lelencgyerekként folytatta. Az ország különböző intézeteiben élt, többek között, Hajdúhadházon, Tiszadobon, Nyíregyházán. Dolgozott állami gazdaságban, borpincészetben, illetve segédmunkásként az Építéstudományi Intézetben. A Szegedi Tudományegyetemen, magyar–olasz szakon tanult (1956–1958). 1955–től közölték verseit a folyóiratok (Alföld, Új Írás, Napjaink, Tiszatáj, Élet és Irodalom, Kortárs, Szabolcs Szatmár Népe).

Első verseskötetének címe: Félelem nélkül. Önéletrajza 1966–ban jelent meg. Nyíregyházán újságíróként (Kelet–Magyarország) dolgozott, majd a nagykállói Krúdy Gyula Járási Könyvtár igazgatója lett. Az ének megmarad (Hetek) versantológia költői közösségéhez tartozott. Segítsd a királyt című színpadi művét, verses drámáját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház mutatta be 1985–ben. Rövid betegség után 1989–ben hunyt el Debrecenben.

A Groteszk című vers négysorosával emlékezzünk meg Ratkó Józsefre:

„Mindenhez van jogom,

Hát játszom,

Fentről gyereknek,

Lentről embernek látszom.”

Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtárban a Ratkó József emlékére meghirdetett szavalóverseny április 13–án, szerdán délután 2 órától lesz a könyvtár olvasótermében.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában