Helyi közélet

2016.05.19. 08:23

1+1 százalék: rendelkezzünk róla!

Nyíregyháza - Legyen szó óvodáról vagy állatmenhelyről, egy tollvonással segíthetjük a fennmaradásukat.

Nyíregyháza - Legyen szó óvodáról vagy állatmenhelyről, egy tollvonással segíthetjük a fennmaradásukat.

A magánszemélyek 1997 óta ajánlhatják fel a befizetett személyi jövedelemadójuk egy, 1998-tól pedig 1+1 százalékát, amiről az idén május 20-áig rendelkezhetnek. Felajánlásunkat a bevallástól függetlenül is eljuttathatjuk a NAV-hoz, melynek honlapján a jogosult szervezetek listáját is megtaláljuk.

A „Csillag gyermekeiért” Alapítvány a kisvárdai Csillag közi óvoda gyermekeinek támogatására, az intézmény eszközkészletének bővítésére, a kicsik óvodán kívüli és belüli sokoldalú tapasztalatszerzésének biztosítására jött létre két évtizeddel ezelőtt.

Részletesen beszámolnak

– Tavaly a felajánlóknak köszönhetően közel 300 ezer forint gyűlt össze az egy százalékokból, amiből a játék- és eszközpark bővítése mellett igyekeztünk megajándékozni a kicsiket karácsonykor, gyermeknapon, de különböző rendezvényeket is szerveztünk. Többnyire az ovisaink szülei támogatják az alapítványt – mondta el érdeklődésünkre Pálinkásné Garasos Melinda intézményvezető-helyettes, az alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese. Hozzátette: az elmúlt húsz évben kizárólag a gyermekek mindennapi életét elősegítő feltételek bővítésére fordították a felajánlásokból összegyűlt összeget.

– Nagyon sok speciális foglalkozást szervezünk az óvodába, melyeket nem a normatív keretekből, hanem alapítványi finanszírozással oldunk meg. Van egy sószobánk, amit a gyerekek heti rendszerességgel használnak, sőt, a krónikus betegséggel küzdők – szülőkkel együtt – többször is igénybe vehetik délutánonként. A „kezelésekhez” nélkülözhetetlen sóoldatot alapítványi támogatásból vásároljuk meg, ahogy a speciális foglalkozásokhoz szükséges ruhát, bábokat, egyeztetve a szülőkkel és a kuratóriumi tagokkal. Minden év szeptemberében részletesen beszámolunk a szülőknek arról, mire költöttük támogatásukat, és kikérjük véleményüket jövőbeni terveinkhez.

A nyíregyházi Adelante Alapítványnak tavaly harmincegyen ajánlották fel adójuk egy százalékát, ezzel több mint 60 ezer forinttal támogatták a szervezet munkáját.

– Szenvedélybetegek pszichoszociális ellátásával foglalkozunk, a befolyt összeget a szolgáltatás fenntartására, többek között addiktológiai és pszichológiai tanácsadásra, pár- és családterápiás foglalkozásokra fordítjuk, ezzel segítve a szerhasználóknak, függőségektől szenvedőknek és családtagjaiknak – tudtuk meg Mráz Sándor Zoltán alapítványi elnöktől.

– Civil szervezetként állami feladatokat is végzünk, évente körülbelül 50–100 szenvedélybetegnek biztosítunk alacsony küszöbű ellátást. Emellett a szerhasználat szempontjából veszélyeztetett fiataloknak rendszeresen tartunk csoportfoglalkozásokat, sőt, a büntetés-végrehajtási intézetben is hetente vannak tematikus beszélgetéseink kábítószeres bűncselekmények miatt fogvatartottaknak. A közösségi médiát kihasználva próbáljuk rábírni az embereket, hogy nekünk ajánlják adójuk egy százalékát, mert hirdetésekre, reklámokra nincs pénzünk. Ez egy nemes, de forráshiányos feladat.

Tavaly közel hárommillió forint felajánlás érkezett az Ugatlak Alapítvány számlájára az adóbevallási időszak után. Az összeget nagyrészt a menhely fenntartására és az állatok kezelésére, ivartalanítására, kórházi számláira, etetésére fordították – tudtuk meg Dér Enikőtől, a szervezet munkatársától, aki azt is elárulta: jelenleg 350 kutyáról gondoskodnak. Állatorvosi költségeik havi 300–400 ezer forintot tesznek ki.

Minden forintért hálásak

– Külföldi segítség nélkül bezárhatnánk a menhelyet, mert az egyszázalékos adófelajánlásokból befolyt összeg félévnyi működést sem tenne lehetővé. Sajnos, hazánkban még nem terjedt el túlzottan az állatotthonok támogatása ebben a formában, ebből a szempontból hatalmas segítséget jelent minden fillér. Az azonban érdekes, hogy például az etyeki menhelyre másfél millió forint érkezett tizedannyi felajánlásból. Ez megmutatja, mekkora a különbség a Dunántúlon és a mi térségünkben dolgozók bére, így adójuk egy százaléka között – mutatott rá Dér Enikő.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában