Helyi közélet

2016.05.05. 15:01

A vadászathoz föld is kell! Megy a harc a színfalak mögött

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Alapelv, hogy a vadászati jog a föld mindenkori tulajdonosát illeti meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Alapelv, hogy a vadászati jog a föld mindenkori tulajdonosát illeti meg.

Bár csak 2017 februárjának utolsó napján járnak le az elmúlt tíz évre vonatkozó vadászati szerződések, az elkövetkező húsz év előkészületei már most javában tartanak. A vadászterületek határát ugyanis újból meg kell állapítani, ezért a megyei vadászati hatóság a meglévő vadászterületi határokat és a vadgazdálkodási tájegységek határait figyelembe véve ajánlást tett közzé megyénk mind a 229 településén.

Új társaságot alapítottak

A vadgazdálkodási törvény alapelve, hogy a vadászati jog a föld mindenkori tulajdonosát illeti meg. A földtulajdonosoknak kell nyilatkozniuk arról, hogy a saját területükön ők akarnak vadászni, vagy átadják a területüket haszonbérbe valamelyik vadásztársaságnak.

Sok gazda úgy gondolkodik, hogy inkább vadászni fog a saját területén, hiszen a vadászatot élvezi, a vadkárra pedig nem veszteségként tekint, hanem költségként. Az elmúlt hetekben volt arra példa, hogy az egyik község földtulajdonosai úgy döntöttek, hogy kiválnak a szomszéd városban működő vadásztársaságból, új vadásztársaságot alapítanak, és a saját földjüket is kiveszik a korábbi társaság területéből.

Van arra is lehetőség, hogy ha a földtulajdonos nem volt megelégedve azzal a vadásztársasággal, amelyik a földjén a vadászati jogot gyakorolta, akkor átengedi földje vadászati jogát egy újabb társaságnak. Előfordult például, hogy egy földtulajdonos földjein két társaság osztozott, azonban ha a gazda azt szeretné, hogy csak egy helyen intézkedjen a jövőben a vadkárrendezéssel kapcsolatban, akkor a számára szimpatikus vadásztársaságnak engedi át a területét. Természetesen arra is van lehetőség, ha a földtulajdonos nem akar a földjén vadászni, s elégedett volt a korábbi haszonbérlővel, akkor a következő húsz évre továbbra is annak adja a meghatalmazást.

A színfalak mögött megy a nagy harc

Mindezek alapján egyáltalán nem mindegy egy vadásztársaságnak sem, hogyan döntenek a földtulajdonosok, vagyis a színfalak mögött megy a harc a földekért.

Az elkövetkező Horgász, vadász oldalakon bemutatunk olyan vadásztársaságot, amelyik most alakult meg, mert a földtulajdonosok úgy döntöttek, maguk vadásznak a saját földterületükön, s bemutatunk olyan vadásztársaságot is, amelyik úgy érzi, hogy veszélyben a jövője, hiszen ha a földtulajdonosok különböző okok – akár ígérgetések, akár fenyegetések – miatt másnak engedik át a területüket, már nem lesz hol vadászniuk.

A megyei vadászati hatóság által elkészített területi ajánlások május 2-áig voltak kifüggesztve a polgármesteri hivatalokban, azonban a földtulajdonosok még május 15-ig kérhetnek módosítást. A vadászati hatóság ezt követően egyeztet a módosítást kérőkkel és azokkal, akiket a módosítás hátrányosan érint. Az egyeztetést követően még a földtulajdonosok közgyűlése is hozhat új döntéseket.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában