Helyi közélet

2016.05.01. 12:22

Biokert: a jól megválasztott növényi sorrend aranyat ér

Nyíregyháza - A biokertészek nagy jelentőséget tulajdonítanak a növénytársításnak.

Nyíregyháza - A biokertészek nagy jelentőséget tulajdonítanak a növénytársításnak.

A növény termésképzése, termésének minősége, beltartalma, egészségi állapota nagy mértékben függ az előveteménytől. Régi megfigyelés, hogy a borsó, bab, lencse, lóbab, csillagfürt után következő növények sokkal erőteljesebben fejlődnek, jobb termést adnak. Ennek oka a pillangósok gyökerén megtelepedő Rhizobium baktériumok nitrogéngyűjtő képessége.

Több éven át érezteti hatását

Hasonlóan más szervestrágyafélékhez, a pillangósok gyökérmaradványai is több éven át éreztetik kedvező hatásukat. A Nyírség savanyú homoktalaján a pillangós virágú növények közül a csillagfürtfajoknak van legnagyobb jelentőségük. Ezek ugyanis nemcsak eltűrik, de igénylik is a savanyú kémhatást, nitrogéngyűjtésük pedig többszöröse a kerti hüvelyeseknek. Ezt ismerte fel Westsik Vilmos, a homoktalajok világhírű kutatója, akinek homokjavító vetésforgó tartamkísérlete közel kilencven éve szolgálja a fenntartható talajhasználatot.

A jól megválasztott elővetemény elsősorban a harmonikus növénytáplálás és a növényvédelem terén fejti ki kedvező hatását az utónövényre. Az egymást követő növények sorát célszerű úgy megtervezni, hogy rendszertani és élettani szempontból távol legyenek egymástól. Ekkor a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy tápanyag- és vízigényük, valamint károsító szervezeteik különbözőek lesznek.

Ennek nagy előnye az, hogy nem merítik ki a talaj lassan regenerálódó mikroelemkészletét és nem szolgálnak tápnövényül a kórokozók és kártevők felszaporodásához. Feltétlenül kerülni kell, hogy sárgarépát petrezselyem vagy pasztinák, paradicsomot paprika vagy burgonya, borsót bab vagy lencse, káposztát karalábé vagy brokkoli kövesse.

A helyesen megválasztott növényi sorrend akár 20–30 százalékos terméstöbbletet és jelentős minőségjavulást is eredményezhet, és ez pénzbe sem kerül.

- Vágvölgyi Sándor .

A növénytársítás is fontos

A biokertészek nagy jelentőséget tulajdonítanak a növénytársításnak. Már az ókorban megfigyelték, hogy a növényfajok szomszédsága előnyösen vagy hátrányosan befolyásolja a másik fejlődését. Ennek tudományos magyarázata még nem teljes, de létezését meggyőzően bizonyítják a természetes növénytársulások és a kertészek megfigyelései. A biokertészek által ajánlott növénytársulásokban zöldségféléket, gyógy- és illóolajnövényeket egyaránt találhatunk – fogalmazott Vágvölgyi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában