Helyi közélet

2016.05.20. 13:18

Csak bírja a canga - Még 1000 kilométer bringautat építenek

Nyíregyháza, Tokaj - Nyíregyházán osztották ki a Kerékpárosbarát Település és Munkahely díjakat.

Nyíregyháza, Tokaj - Nyíregyházán osztották ki a Kerékpárosbarát Település és Munkahely díjakat.

Ötvenöt önkormányzat és hatvannégy munkahely képviselői vehették át az idei Kerékpárosbarát pályázatok díjait a nyíregyházi városháza Krúdy Gyula termében pénteken. Az elismeréseket átadó Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte:

– Évről évre több település, vállalkozás és intézmény adja be pályázatát, egyre többen fordítanak kiemelt figyelmet a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítésére. Immár tizedszer mérettethették meg magukat a jelentkezők a minisztérium és a Kerékpáros Magyarország Szövetség közös pályázatán, amelynek egyik legfontosabb célja a figyelemfelhívás. Arra szeretnénk ösztönözni a településeket és a munkahelyeket, hogy a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással tegyék lehetővé, biztonságossá és vonzóvá a környezetbarát kerékpáros közlekedést.

Tasó László kiemelte, hogy a munkahelyi vezetők és az önkormányzati tisztviselők jó példát mutatva is népszerűsíthetik a kerekezést.

Az államtitkár szavai szerint a szakpolitikai kormányzat a biciklizés folyamatosan javuló infrastrukturális feltételeinek megteremtésén dolgozik: 2020-ig uniós forrásból 50 milliárd forintot kívánnak hálózatos szemléletű kerékpárút építésre fordítani.

Megerősítette: a Velencei-tó, a Fertő-tó és a Balaton környékén több száz kilométeren lehet bringakörökön kerékpározni. Hasonló hálózatot terveznek a Körösöknél, míg a december közepére Nyíregyháza és Tokaj között megépülő kerékpárutat összekapcsolnák a hegyaljai hálózattal.

– Az elmúlt években több mint 850 kilométer kerékpárút épült Magyarországon. A következő időszakban még legalább 1000 kilométert építenénk meg - jelentette ki Tasó László Nyíregyházán.

A Kerékpárosbarát pályázatok idei kategórianyerteseiként az önkormányzatok közül Békéscsaba, Bordány, Budapest XVII. kerület Rákosmente, Szarvas és Újszentiván képviselői vehettek át különdíjakat. A munkahelyek versenyében a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt., az NI Hungary Kft. és a Trenecon Tanácsadó és Tervező Kft. végzett a legjobbak között. A kiírások abszolút győztese a településeknél Békéscsaba, a munkahelyeknél a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában