Helyi közélet

2016.05.06. 16:35

Családként is erősítik a magyar–lengyel szálat

Nyíregyháza - Bárkányi Tamást Andrzej Duda, a lengyel köztársaság elnöke nemrégiben a magyarországi lengyelségért végzett tevékenységéért arany érdemkereszttel tüntette ki.

Nyíregyháza - Bárkányi Tamást Andrzej Duda, a lengyel köztársaság elnöke nemrégiben a magyarországi lengyelségért végzett tevékenységéért arany érdemkereszttel tüntette ki.

– Bár szüleim révén magyar állampolgárságot kaptam, a Galíciából származó lengyel anyai nagyapám révén lengyel vér is csordogált az ereimben – említette a megyeszékhely lengyel nemzetiségi önkormányzatának elnöke.

A középiskolai tanulmányai után magyar állami ösztöndíjas diákként került 1968-ban Lengyelországba, ahol Lódzban tanulta meg a lengyel nyelvet, majd a gdanski műszaki egyetemen okleveles gépészmérnöki diplomát szerzett. Ott ismerkedett meg Wieslawa Osinskával, akivel összeházasodtak, és később két fiúgyermekük született: Péter és Ádám.

Bárkányi Tamás a Nyíregyháza és Rzeszów testvérvárosi kapcsolatok kialakításában és ápolásában kimagasló tevékenységet végzett. Nyolc éve 30 lengyel árvízkárosult gyermek nyíregyházi üdültetésének megszervezésében vállalt oroszlánrészt. Megalakult a nyíregyházi lengyel nemzetiségi önkormányzat, amely a Magyarországon élő második legnagyobb lengyel kolóniát fogja össze.

– Elsőrendű feladatnak tekintem a lengyel kultúra ápolását és terjesztését. Öt éve megszerveztem a Nyíregyházi Lengyel–Magyar Dalárdát. A 2012-ben megalapított STO-LAT Lengyel–Magyar Baráti Társaság Egyesület civil szervezetként a két ország együttműködését erősíti.

Bárkányi Tamás és felesége, Bárkányi Wieslawa tavaly­előtt az országos lengyel kisebbségi önkormányzattól megkapták a Magyarországi Lengyelségért emlékplakettet.

Tavaly pedig Nyíregyháza polgármestere Bencs László emlékéremmel ismerte el Bárkányi Tamás magyarországi lengyelekért kifejtett munkáját.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában