Helyi közélet

2016.05.23. 18:47

Egy furulyás a „pimasz srácok” listájáról

Nyíregyháza - A Virtuózok felfedezettje, Kiss Benedek nem csak lustaságból lett az ország egyik legjobb hangszerese.

Nyíregyháza - A Virtuózok felfedezettje, Kiss Benedek nem csak lustaságból lett az ország egyik legjobb hangszerese.

Benedek még óvodás volt, amikor megkeresett az édesapja arra hivatkozva, hogy úgyis mindenki furulyán kezdi, hát furulyázzon – avatott be a kezdetekbe Nyesténé Raizer Márta, a fiú felkészítőtanára.

– Gyorsan tanult, már az elején lejátszott mindent hallás után. Később is jól haladtunk, a ritmusokkal egyáltalán nem volt gond, néha vissza is kellett fognom, nehogy a nagy rohanás a minőség rovására menjen. A Virtuózokkal egyébként két évvel ezelőtt is próbálkoztunk, akkor még sikertelenül. Persze annyira nem bántuk, mivel Benedeknek is meg kellett érnie erre. A média például azt is nézi, hogy a fellépő mennyire eladható, s most már ehhez is megvan benne minden bőséggel.

Karakter és vagányság

S hogy mire is gondolt Nyesténé Raizer Márta, a „mindenre” utalva? Kiss Benedeknek először is jók voltak a referenciái. Országos furulyaversenyt nyert, s olyan színvonalas filmfelvételt tudott küldeni magáról – az ifjú tehetségek hangversenyéről, ahol a Szabolcsi Szimfonikusokkal muzsikált – ami az előválogatókat is meggyőzte.

De kellett valami más is. Magával ragadó karakter és kellő vagányság. Az utóbbiról bárki meggyőződhet, aki szóba elegyedik Benedekkel, nyilván Miklósa Erika sem véletlenül vette fel a „pimasz srácok” listájára. Arra a kérdésre például, hogy próbált-e már más hangszert is a kezébe venni, így felelt: zongorán is játszom, de a kezembe még soha nem próbáltam venni. Egyébként nem szeretek zongorázni. Valószínűleg a furulyát is azért kedvelem, mert lusta vagyok. Amikor pedig arról faggattuk, gondolt-e már a jövőjére, annyit mondott: el tudom képzelni magam zenészként, de a sok gyakorlás kicsit elriaszt.

Naponta jár furulyaórára

Azért ne gondolja senki, hogy a siker csak úgy a fiatal muzsikus ölébe pottyant. Naponta jár furulyaórára, délelőtt a tanárával, délután pedig önállóan gyakorol. Mindemellett a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulójaként – az énekórákat nem is számolva – ott a sok énekkari próba, s mint minden zeneiskolai növendéknek, évente kétszer színpadra kell állnia. Amikor bekerült a Virtuózok középdöntőjébe, majd kiderült, hogy továbbjutott, magántanulói státuszba kérték, s attól kezdve minden energiájával a döntőre készült. Egyedül otthon nincs gyakorlás, s megengedett egy kis számítógépezés is.

A finálé előtt

Amikor e sorokat olvassák, két furulyán szólót játszva már a finálé előtti utolsó rostán is túljutott. A felvett műsort várhatóan május 27-én mutatja be a televízió. Hamisítatlan látványosság lesz, érdemes mindenkinek megnézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában