Helyi közélet

2016.05.01. 21:12

Fülemülék éjszakája Kisvárdán, Tuzséron és Záhonyban

Kisvárda, Tuzsér, Záhony - Töltsön velünk egy madárdalos májusi estét – invitál programjára a Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi helyi csoportja, mely már hat éves múltjával sokat tett, a természetért a madarak, az állatvilág védelméért Kisvárdán, Tuzséron, Záhonyban és a térségben. Ha szereted a természetet, a madarakat, ott a helyed.

Kisvárda, Tuzsér, Záhony - Töltsön velünk egy madárdalos májusi estét – invitál programjára a Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi helyi csoportja, mely már hat éves múltjával sokat tett, a természetért a madarak, az állatvilág védelméért Kisvárdán, Tuzséron, Záhonyban és a térségben. Ha szereted a természetet, a madarakat, ott a helyed.Az elkövetkezendő hetek kora esti és főleg éjszakai óráiban hangzik fel országszerte, a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. A rejtőzködő kismadár több mint 1160 hangot képes kiadni, a mezei pacsirta csak 341–et, a feketerigó pedig mindössze 108–at. A fülemüle híveinek zöme csak a hangját ismeri. Megpillantani nagyon nehéz, ha sikerül, egyszerű színezetű madarat látunk. A verébnél valamivel nagyobb, karcsú testalkatú rigófélét vörhenyesbarna hát, rozsdavörös farok tollak, fehéres torok és világos szürkésbarna alsótest jellemzi.

Madárdalos májusi esték

Az idei programtervükben, az alakulásukat követően immár hatodszor szerepel a „Fülemülék éjszakája”, a madárdalos májusi este. A 2016 év Fülemülék éjszakája programja, ez évben három helyszínen lesz megrendezve. Kisvárdán a Várkert–Strand bejáratánál május 4–én öt órára várják az érdeklődőket.

Másnap, május 5–én Tuzséron a Kastélypark bejáratánál találkoznak a program résztvevői, hogy részesei lehessenek egy élményt adó programnak a kastély parkjában valamint a Tiszai ártérben.

Május 6–án Záhonyban az Árpád Vezér Általános Iskola bejáratánál találkoznak a Fülemülék éjszakájának programjában résztvevők, hogy a Tiszai ártérben legyenek részesei a fülemülék énekének. Mindhárom helyszínen öt óráig várják a résztvevőket, hogy ezt követően elinduljanak egy madárdalos esti sétára, mely a tervek szerint este nyolc óráig tart. Ezen esti séták alkalmával, odúellenőrzések, s madárfigyelő séta lesz a programban. Várnak minden természet után érdeklődőt, s aki teheti, a fényképezőgépet ne felejtse otthon, de ha van távcsöve, azzal még érdekesebbé teheti saját és mások programját is – mondta Kiss Zsolt, a helyi csoport titkára. Ezen az estén minden érdeklődő, természetet szerető ember meghallgathatja, a világ legszebb hangú, éjszaka is éneklő madarának, a fülemülének az énekét.

Odú lesen

Mindhárom helyszínen –Kisvárdán, Tuzséron és Záhonyban–a résztvevők megtekinthetik a leszedhető, kihelyezett odúkat. Ha a szerencse is a résztvevők mellé szegődik, megtekinthetik az odúban lévő széncinegék, s más madarak odúba fészkelt piciny fiókáit.

Rövid odúzás után madárdalos séta, ismerkedés a fülemülével, és minden útba eső madárral. A sétát s a természet értékeit a madarak hangját, a kora esti séta egyéb hangjait, Kiss Zsolt szakavatott előadásai teszik még érdekesebbé.

A hazai –valamint a Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi helyi csoportjának tagjai alakulásuk óta– madarászok már évtizedek óta dolgoznak a természetért, az emberért a madarak és élőhelyük védelmén keresztül. Céljuk, hogy megőrizzék hazánk páratlan természeti értékeit a maguk és az utódok örömére.

A résztvevők vásárolhatnak, madaras kitűzőket, CD–ket mely egyúttal adományozás is, amellyel a vásárlók támogatják a madarak és a természet védelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában