Helyi közélet

2016.05.21. 15:21

Gyógyszerünk lehet az ételünk, ha teszünk érte

Nyíregyháza - Harminc négyzetméternyi oázisnak is nevezhetnénk azt a barátságos kis belvárosi üzletet a megyeszékhely szívében, amelyet a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete nyitott a Luther Ház épületében még márciusban, Vidéki Ízek Szakbolt Mintaterem néven.

Nyíregyháza - Harminc négyzetméternyi oázisnak is nevezhetnénk azt a barátságos kis belvárosi üzletet a megyeszékhely szívében, amelyet a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete nyitott a Luther Ház épületében még márciusban, Vidéki Ízek Szakbolt Mintaterem néven. Ebben a leginkább nagyanyáink éléskamráira emlékeztető kis ékszerdobozban tartottak figyelemfelhívó programot csütörtökön, amelynek már a címe is – Az életminőségünk javítása ökológiaitermék-forrásokkal – megfontolásra érdemes tudnivalókat sejtetett.

Ráirányítani a figyelmet

A program célja természetesen ezúttal sem volt más, mint ráirányítani a figyelmet – elsősorban a vásárlók, de ugyanígy a sajtó, az agrárium és a politika figyelmét – arra, hogy az ökológiai termékek fogyasztásával nem csupán az életminőségünk ugrásszerű javulását érhetjük el, hosszú távon az egészségünket is megőrizhetjük. A missziónak, amelyet az egyesület öt évvel ezelőtt indított útjára, már számtalan követője és pártolója van – a termelőktől az államigazgatás szereplőin át a tudományos szakemberekig –, de még mindig nem fedezték fel az emberek, hogy a belváros szívében egy olyan kincsesbánya rejtőzik, ahová érdemes betérni. Merthogy életünk a tét: amit megeszünk, azzá leszünk.

Dr. Ratkos József, az egyesület elnöke büszkén mutatta be a színes termékkínálatot, ugyanis a bioméztől a durum-rozs lisztig, az organikus talajjavítóktól az aszalványokig és fűszernövényekig minden megtalálható itt, s a Kárpát-medence kincseivel nem csak megismertetik a fogyasztókat, de olcsó beszerzési forrásul is szolgálnak. Persze hiába mindez, hiába a Greenpeace dicsérete, ha az emberek nem ismerik fel, hogy a jövő záloga az ökológiai termesztés, s ha az itthon megtermelt javak nem az asztalunkra, hanem nyers áruként külföldre kerülnek.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában