Helyi közélet

2016.05.23. 19:44

Helytállás és hősiesség évszázadokon keresztül

Budapest - A kormány 1992-ben úgy döntött: az 1849-es események előtt tisztelegve a budai vár visszafoglalásának napján ünnepeljük a magyar honvédelem napját.

Budapest - A kormány 1992-ben úgy döntött: az 1849-es események előtt tisztelegve a budai vár visszafoglalásának napján ünnepeljük a magyar honvédelem napját. „Minden év május 21. napja – 1849. május 21., Buda visszavételének emlékére – a magyar honvédelem napja” – olvasható a rendeletben. De nemcsak a Buda váránál küzdött 30 ezer magyar katonára emlékezünk ezen a napon, hanem mindazokra, akik a magyar történelem viharos századai során példát adtak hazaszeretetből, önfeláldozásból, és akik egyenruhában helytálltak vagy napjainkban helytállnak Magyarország és a nemzet szabadságának védelmezésében.

Budavár ostromát tanítják a történelemkönyvek, de az talán kevésbé közismert, hogy a honvéd szavunkat Kisfaludy Károly költő, drámaíró alkotta meg. Az 1848 májusában toborzás útján felállított 10 zászlóaljat már honvédzászlóaljakként említették, majd 1848-ban az Országos Honvédelmi Bizottmány hivatalosan az egész, 100–110 ezer fős seregre kiterjesztette a „Honvédség” elnevezést.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában