Helyi közélet

2016.05.17. 09:04

(Kerék)párosan szép az élet - Készül a bicikliút Nyíregyháza és Tokaj között

Nyíregyháza, Tokaj - December közepére elkészülhet a Nyíregyházát és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét összekötő kerékpárút.

Nyíregyháza, Tokaj - December közepére elkészülhet a Nyíregyházát és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét összekötő kerékpárút.

Beváltják-e az ígéreteket? Elkészül-e decemberre a Nyíregyház–Tokaj kerékpárút? Mit profitál ebből a két város? Nyeregben érezhetik-e magukat a hobbikerékpárosok? Ha átadják, lehet pedálozni és példálózni.

Szoros együttműködés

– Mi, tokajiak már nagyon régen szerettünk volna olyan összeköttetést Nyíregyházával, amelyen azok a kirándulók, hátizsákos turisták és sportolók is veszély-, illetve balesetmentesen eljuthatnak városunkba, akik idegenkednek a közúti vagy a vasúti közlekedéstől. Nyilván Nyíregyházán sem véletlenül szervezték úgy a Michelin-kerékpárversenyt korábban, hogy Tokajban legyen a fordulója – közölte Posta György, Tokaj polgármestere.

– Ha a kerékpárút elkészül, egészen biztosan naponta találkozunk majd nyíregyháziakkal az ország talán legismertebb történelmi kisvárosában. Ha valaki kicsit is figyelmesen visszanézi a tokaji vagy a szabolcsi történéseket, az pontosan tudja, hogy számtalan helyzetben egymásra támaszkodtunk.

Igaz, hogy a statisztikai régió elválaszt bennünket, igaz, hogy a megye megnevezés nálunk más, de az is igaz, hogy hozzánk a legközelebbi nagyváros Nyíregyháza, és a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely dinamikus fejlődése részben példa, részben ösztönzés nekünk.

Akkor, amikor mertünk nagyot álmodni, és megpályáztuk az Európa Kulturális Fővárosa kitüntető címet, már eleve abban is gondolkodtunk, hogy szorosan együttműködünk Nyíregyházával. Mi itt konkrétan számítunk, sőt majd ajánlani is akarjuk a nyíregyházi attrakciókat is, mint ahogy abban is biztos vagyok, hogy a nagyváros hasonlóan irányítja felénk is (akár kerékpáron is) az odalátogatókat. Posta György biztos abban, hogy akár még havazásban is kerékpáron avatják fel az új és biztonságos kerékpárutat.

Remek lehetőségek

– Gyorsítópályára került a projekt, mivel a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Nyíregyháza–Tokaj kerékpárút megépítését – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Hozzátette: – a miniszterelnök november 10-ei látogatásakor kötöttük meg azt az exkluzív szerződéscsomagot, melynek fontos pontja a kerékpárút kiépítése. Ez közlekedési és turisztikai szempontból egyaránt meghatározó újdonság. Nyíregyháza az elmúlt években bekerült a legvonzóbb városok közé, sokan érkeznek hozzánk, és évről évre emelkedik a nálunk eltöltött vendégéjszakák száma. A turizmus egyik feltörekvő ága az aktív turizmus, azaz a sportos kikapcsolódás.

Ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik a Tokajt Nyíregyházával összekötő kerékpár­út, ami remek egész napos programlehetőséget kínál majd mindkét város vendégeinek és lakosainak. Minden fejlesztés, amit létrehozunk, elsősorban az itt élőket szolgálja.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 17-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában