Helyi közélet

2016.05.23. 07:44

Pálinka és Tony Curtis - Szabolcs megye volt a világ(falu) közepe

Budapest, Nyíregyháza - Remekül sikerült Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bemutatkozása.

Budapest, Nyíregyháza - Remekül sikerült Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bemutatkozása.

A jókedvéből se zökkent ki senki, pedig talán éjfél is elmúlt, amikor az előző napon végeztek a Világfalu felépítésével. Szombaton a Szalkainé Szénégető Krisztina vezette dombrádi táncosok már hajnal ötkor útra keltek, mert ugye a Bakator együttest is föl kellett venni a buszra, s a beöltözésre és szépítkezésre is muszáj volt hagyni a megnyitó előtt némi időt.

– Büszkén állt ki táncolni a csapat, mivel itt volt közöttük Hoksz Attila, a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő győztese is – mondta el lapunknak Andóné Kujbus Nóra, a Rétközi Hagyományőrző Csűrdöngölő Egyesület művészeti vezetője, aki elárulta azt is, hogy a nyitóprogram után se állnak le, járni fogják a kiállítók utcáit, táncaikkal igyekeznek jókedvre deríteni az embereket, s így erősítik Kisvárdát. Ezzel még a három hete beiratkozott, 8 esztendős Tomócsik Milán is egyetértett, aki – annak ellenére, hogy fél ötkor kelt – csak úgy kapkodta egész nap a csizmáját a táncban.

Míves és magyaros

S ha már Kisvárdát emlegettük, a standjukon külsőleg és belsőleg is csodát tenni képes öregvizet és a fesztivál programjait kínálták, s – amint azt Mérész Anikótól, a polgármesteri hivatal munkatársától megtudhattuk – bármennyire hihetetlen, a közönség nem is annyira a város pálinkája, mint inkább a kultúrája iránt érdeklődött. No és persze a Várdán született, s némi vargabetű után oda visszatért Koszta Zoltán bőrműves és munkái iránt. Őt magát a mutatós, magyaros külleméért, a munkáit pedig a mívességéért csodálhatták. Az utóbbiról csak annyit, hogy Kassai Lajosnak is ő készítette a bőrszerszámokat, s a lovasíjászról készült film rendezője, Kaszás Géza jószerivel miatta nézett be a találkozóra.

Sztorizgatós műsorszám

A világtalálkozó házigazdája, a Panoráma Világklub civilhálózata olyan, mint egy nagy család. S a társklubok a világ bármely pontján is működjenek, mindenki ismer mindenkit.

Székely Lászlóné például Mátészalkán, Koleszár Andrásné pedig Kisvárdán alapított társklubot a közösségen belül – mindez azért különleges, mert ők nemcsak testvérek, ikrek is. Császlón nevelkedtek, s akkor kerültek távolabb egymástól, amikor férjhez mentek. Minden világtalálkozón ott voltak, nem hagynák ki egyetlen egyszer sem. Most még egy ikertalálkozót is összehoztak, amiből remek sztorizgatós műsorszám lett. Az agilis hölgyek akkor sem tétlenkednek, amikor a megye épp nem díszvendég. Az idén ők szervezték le a dombrádi néptáncosokat, kiállítókat toboroztak, elhozták a legszebb hímzéseiket, s abban is jócskán benne van a kezük, hogy az ország legkeletibb megyéje most a figyelem középpontjába került.

Nem kellett a cégér

A világfalu másik színfoltja Szamos-vidék standja volt, ahol Kovács Lászlóné társelnök a Szamosi Élménytérnek csapott reklámot. Ám ahogy a jó bornak, ennek se nagyon kell cégér, mivel a Tunyogmatolcstól Ököritófülpösig húzódó túraútvonal, benne Petőfi kurta kocsmájával, a győrteleki keszegsütővel, a géberjéni úszó vízimalommal és az Ogre-tanyával amúgy is szenzáció.

Ízek, imák, illatok és szeretet – ezt vihette magával mindenki, aki két napra a Világfalu vendége lehetett. S különösen jó volt ez idő alatt magyarnak, s azon belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeinek lenni.

Aszalt gyümölcs, pálinka

Mátészalka a szatmári vendégszeretetet kiválóan megjelenítő multicégek termékeiből mutatott be néhányat: hústermékeket, aszalt, csokiba mártott gyümölcsöt, ropogtatni valót és büszkeségét, a pöttyös túrórúdit. Tony Curtis charme-ja képernyőről mosolygott az arra járókra, Torma Tamás, a város alpolgármestere pedig büszkén mutatta, hogy Gacsaj Pesta vére néven már zamatos bort, Tony Curtis, a siker édes illata címkével pedig – a gyümölcstartalomtól függően a művész egy-egy- sikerfilmjéről külön nevet adva – tüzes pálinkákat is palackozik a város. – De a szatmári emberek vendégszeretetére és szívből jövő mosolyára vagyunk a legbüszkébbek – jelentette ki az alpolgármester.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában