Helyi közélet

2016.05.06. 16:30

Hű marad a hippokratészi eskühöz, a „nem ártani”-elvhez

Nyíregyháza - Időnként a betegek közvetlenül a gyógyszerésztől kérnek segítséget. A Kelet arcképcsarnoka: Dr. Tuza József gyógyszerész.

Nyíregyháza - Időnként a betegek közvetlenül a gyógyszerésztől kérnek segítséget. A Kelet arcképcsarnoka: Dr. Tuza József gyógyszerész.

Bizonyára e sorozat egyik legfiatalabbja az 1983-ban született nagyhalászi Tuza József, aki agrármérnök édesapja és tanárnő édesanyja imádott „egykéje”, s aki iskoláskorában még jogász vagy tanár szeretett volna lenni.

– A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban kezdett el érdekelni a biológia, a kémia, azokban találtam meg az igazi örömet, és első nekifutásra felvettek a Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Karára.

– Nem titkolja: büszkeséget érzett, hogy olyan tudomány rejtelmeiben igyekezett elmélyülni, melynek története jóval az időszámítás előtt kezdődött. Kiemelkedő alakja volt például a gyógyítók esküjében is fellelhető Hippokratész, aki a híres „nil nocere” rögzítésével örök életre meghirdette a „nem ártani”-elvet az orvosoknak, a gyógyszereket ismerő patikusoknak. Mert bizony, itt a legkisebb tévedés is tragédiához vezethet.

Erőt adó esetek

– Persze, e téren is van haladás. A receptek zömében számítógépen készülnek, így nem kell bajlódni az orvos olvashatatlan kézírásával. Bár ma is előfordul, hogy amikor beteghez hívják az orvost, s gyorsan kell egy gyógyszer, nehéz kihámozni a vényre írt szöveget. Ilyenkor többen is böngésszük, s ha nem vagyunk benne biztosak, visszaküldjük a doktornak és újat, olvashatót kérünk. – Megemlíti az ún. magisztrális csoportot, mint amilyen például a fölrázós köptető, amit neki kell fokozott figyelemmel elkészíteni, s ugyanolyan felelősséget vállalni érte, mintha gyárban állították volna elő. Ehhez hasonló a helyzet, amikor sokan az állami támogatás nélküli patikaszerért nem várakoznak a rendelőkben, hanem egyenesen a gyógyszerésztől kérnek tanácsot és orvosságot a fájdalmukra, betegségükre.

– A korom miatt többen tegeznek, mondják: Józsikám, abból a múltkori kenőcsből kérnék egy tégellyel, mert nagyon jót tett a derekamnak. Úgy érzem, ez a bizalom jele.

Arról hosszabban beszél, hogy számára mi az igazi sikerélmény a Búza patikában. Gyakori, hogy valaki nem érzi jól magát és bemegy hozzájuk segítséget kérni. Ilyenkor jobban szemügyre veszi a pácienst – többször is megtörtént már, hogy a patikából mentővel a kórházba irányították a beteget, megmentve ezzel az életét.

– Az ilyen esetek erőt adnak nekünk, örülünk, hogy segíthettünk embertársunkon. Vannak persze elszomorító pillanatok. Nagyon sok a nyugdíjas, kispénzű beteg ember, aki 8-10 receptet hoz, de a felére is alig van fedezet a pénztárcájában. – Ilyenkor a fiatal patikusnak is összeszorul a szíve, s hosszan utána néz a távozó idős betegnek…

– Ennek ellenére szeretek itt dolgozni, ide jártam egyetemista koromban gyakorlatra is. Bár Nyíregyházán élek, ha tehetem, sietek Halászba a szüleimhez. Egyébként nőtlenként sem tervezem hosszú távra az egyedüli életet, én is családban gondolkodom, ezért egészségesen élek, futok, úszom s műszerészkedek kikapcsolódásként: régi rádiókat gyűjtök, javítok szabad óráimban.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában