Helyi közélet

2016.05.20. 15:50

Van még hely Noé bárkájában

Csengersima - Az állatsimogató, diákcsalogató mintafarm, Noé bárkája tavaly ősz óta „ringatózik” a falu külterületén.

Csengersima - Az állatsimogató, diákcsalogató mintafarm, Noé bárkája tavaly ősz óta „ringatózik” a falu külterületén.

A megvalósult, de egyelőre messze nem százszázalékosan kihasznált beruházások egyike Csengersimán a magyar–román pályázatból megépült Noé bárkája. A közel félszáz szálláshelyet kínáló, félmillió euróból, két ütemben kivitelezett állatsimogató mintafarm tavaly ősz óta „ringatózik” az élménydús kikapcsolódásra vágyó belföldi és határon túli táborozók, turisták előtt.

– Sok városi gyermek itt ébred rá, hogy a Milka reklám kész átverés, azaz lila tehenek valójában nem léteznek. A mintafarmon olyan őshonos magyar állatokkal ismerkedhetnek meg például az erdei iskolás csoportok, mint a szürke marha, a bivaly, a szamár, a mangalica, a pulyka, és akkor a birkákról, bikákról, szamarakról és nyulakról még nem is beszéltem – mondja Juhász Imre, a Csengersimáért Közhasznú Egyesület elnöke.

Másfél ezren látogatták eddig

A két szervezet célja az volt, hogy a határon átnyúló kapcsolatokat a környezeti nevelésen keresztül ápolják. A 2013-ban útjára indult, határon átnyúló projekt két ütemben valósult meg. Felépült a 48 férőhelyes, fürdőszobákkal, ebédlővel, főzőfülkével, sőt, csillagvizsgálóval rendelkező napelemes ifjúsági szálláshely, majd elkészült az állatsimogató, a multifunkcionális sportpálya és játszótér, a terménytároló, a magtár és az ólak sokasága. Eddig mintegy 1500 vendég fordult meg a farmon.

Tanulságos a tanösvény

Külön kiemelendő a Körtvélyes-tanösvény, amelyet azért hoztak létre, hogy a látogatók megismerjék a házak, kertek legjellemzőbb madarait, telepítésük, megóvásuk lehetséges módjait. A játszva tanulás jegyében interaktív felületeken adhatnak számot a diákok a megszerzett tudásukról.

– A tanösvény tematikai felépítése lehetőséget nyújt arra, hogy az erdei iskolák oktatási programjába integrálható legyen – árulta el Juhász Imre egyesületi elnök.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában