Helyi közélet

2016.05.06. 08:15

Világrekord kísérlet - 11 szabolcsi iskolában egyszerre mostak kezet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénk 11 iskolájának 720 diákja vett részt a Guinness-világrekordkísérletben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénk 11 iskolájának 720 diákja vett részt a Guinness-világrekordkísérletben.

Szomorkodhatnak a Glasgow-i diákok, ugyanis minden esély megvan arra, hogy a magyar iskolások megdöntötték a Guinness-világrekordjukat. A skótoknál 3039-en, csütörtökön Magyarországon 250 iskola 14 ezer diákja vett részt a kézhigiénés világnapon rendhagyó tanóra keretében kézmosásoktatáson.

Hat lépésben, fél percig

A megyében 11 oktatási intézményünk jelentkezett a különleges 45 perces órára, mi a nyíregyházi Móricz Zsigmond-iskolában 53 diák társaságában, s szigorú tanúk, felügyelők – a rekorddöntés már csak ezzel jár – hallgattuk végig, ahogy Illés Zoltán, az intézmény igazgatója instruktorként játékokkal kiegészített előadásában végigvezette a nebulókat a kézmosás fontosságától (Semmelweis Ignác munkássága ebben a témakörben kihagyhatatlan), a helyes kézmosás technikájáig tartó úton.

Röpködtek a jó válaszok a „Mikor kell kezet mosni?” kérdésre, kiderült, elméletben már a gyermekek is tökéletesen tisztában vannak azzal, a rendszeres kézmosással sokat tehetnek az egészségükért, eltüntethetik a koszt, de a vírusokat és a bacilusokat is. Azon már ők maguk is meglepődtek, hogy egyetlen tüsszentéssel csaknem két méterre repülnek a kórokozók, a szánk elé tett kezünk nem elég hatékony, ha útjukat akarjuk állni.

A tökéletes kézmosás technikája már kifogott rajtuk, s valljuk be, a felnőttek jelentős része is megbukna ezen a teszten. A kutatások szerint a tenyerünkön, de főként a kézfejünkön maradnak olyan területek, amelyeket talán csak nagyon kevés tiszta víz ér a csap alatt.

Lássuk a lépéseket: a bevi­ze­­zett kezünkbe tegyünk szappant, dörzsöljük össze a két tenyerünket, majd a két kézfejet, az ujjak közötti területet, az ujjak kézfej felőli oldalát, a hüvelykujjakat és végül az ujjbegyeket. Ezután alaposan mossuk le a szappant a kezeinkről és szárítsuk meg. Az alapos kézmosás minimum 20–30 másodpercig tart.

A kézről terjed tovább

– Nemcsak intézményvezetőként, hanem biológia szakos tanárként is nagyon fontos feladatnak tartom, hogy a gyerekeknek megtanítsuk a helyes kézhigiéniát – mondta Illés Zoltán, s egyben indokolta is, hogy miért csatlakoztak a tagintézményeikkel együtt több mint kétszáz résztvevővel az ÁNTSZ Országos Tiszti Főorvosi Hivatal meghirdette rekordkísérlethez.

A szakemberek úgy vélik, ha az óvodások, diákok megtanulják miért és hogyan kell kezet mosni, akkor egy-egy járványos időszakban kevesebb lesz az oktatási és nevelési intézményekben a hiányzó, mert a fertőzések jelentős része a kezekről terjed tovább.

Bogdándi István, a megyei kormányhivatal nép-egészségügyi főosztályának e-Bug koordinátora lapunknak elmondta: több hónapot is igénybe vehet, amíg hitelesítik a magyar rekordkísérletet. Elvégeztük a munkát, s nagyon jó esély van arra, hogy a miénk legyen az új Guinness-világrekord, amiben 720 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei diáknak is fontos szerepe van.

KM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 6-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában