Helyi közélet

2016.06.03. 10:59

91 megyei egyesület inthet búcsút a felajánlásoknak

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A kizárás okai legtöbbször kisebb hibák, mulasztások.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A kizárás okai legtöbbször kisebb hibák, mulasztások.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a honlapján annak az 1112 egyesületnek, alapítványnak a névsorát, melyek az idén valamilyen okból kimaradnak a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlási köréből. Szabolcs-Szatmár-Beregben a legtöbb ilyen szervezet nyíregyházi székelyű (28), továbbá öt mátészalkai és négy kisvárdai szerepel az összesen 41 megyei településünket érintő listán.

Szakértői segítséggel

Nem volt elnéző a NAV a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Alapítvánnyal sem. Az ifjúsági hitélet támogatására létrehozott civil szervezet technikai hiba miatt volt kénytelen búcsút inteni a felajánlott adó egy százalékoknak. Suta György így kommentálta az adóhatóság lépését:

– Személyi változás történt a gazdasági-pénzügyi pozícióban. A szükséges dokumentumokat határidőre elkészítettük, ám az iratokat benyújtó megbízott előtt „nem nyílt ki az Ügyélkapu”, aminek mulasztás lett a következménye. A támogatóink körét még időben sikerült figyelmeztetnünk arra, hogy felajánlásaikat lehetőleg egy másik civil szervezetünknek címezzék.

Hozzátette: nem könnyű megfelelni az új „civil törvény” és a ptk. követelményeinek, nem véletlen, hogy a legtöbben szakértőket kérnek fel a bürokratikus teendők (jelentések, szakmai beszámolók) elvégzésére, hiszen a legapróbb hiányosság, pontatlanság is keményen megbosszulhatja magát!

Bosszantó hiba

A tiszakerecsenyi Retúr Kulturális Egyesület az idén egy bosszantó adminisztrációs hiba miatt esett el az egyszázalékos felajánlásokból befolyt összegtől.

– A májusi beszámolónkkal volt egy kis gond, a könyvelőnk – akitől időközben már megváltunk – elfelejtette időben elküldeni. Teljesen megértem a NAV álláspontját, hiszen mi hibáztunk – mondta el érdeklődésünkre Kerekes Zoltán, az egyesület elnöke. Megjegyezte: ügyelnek arra, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő, mert minden támogatásra szükségük van ahhoz, hogy a tiszakerecsenyi hátrányos helyzetű gyermekeknek és felnőtteknek tartalmas kulturális programokat szervezhessenek.

KM

Nem éri meg a papírmunkával bajlódni

Az adóhivatal listáján szerepel a Porcsalmai Polgárőr Egyesület is.

– Az az igazság, hogy annyi papírmunkával jár ez az egész, és olyan csekély volt az összeg, ami az elmúlt években a felajánlásokból befolyt, hogy úgy döntöttünk, az idén nem élünk ezzel a lehetőséggel – indokolta meg Kós Károly, az egyesület első embere.

– Tavaly összemosták a közhasznú és a kiemelten közhasznú kategóriákat, mi ennek megfelelően módosítottuk az alapszabályunkat, azonban még így sem fértünk bele az új rendszer kereteibe, sőt, támogatók és pályázati források nélkül ez továbbra is lehetetlennek tűnik – válaszolta egy, a neve elhallgatását kérő mátészalkai civil szervezet elnöke azon kérdésünkre, az idén miért nem részesülhetnek az adó egy százalékokból.

– Egyesületünk folytatja működését, azonban ettől a bevételi forrástól el kell tekintenünk, mert egyszerűen nem éri meg, még annyi sem jött össze belőle, amiből az alapszabály-módosítás ügyvédi költségét kifizethettük volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában