Helyi közélet

2016.06.13. 16:35

A jóért érdemes összefogni!

Nyíregyháza - A gyengébbek segítésének gondolatát és szándékát már gyermekkortól erősíti a Rotary.

Nyíregyháza - A gyengébbek segítésének gondolatát és szándékát már gyermekkortól erősíti a Rotary.

Egymást követő jószolgálati rendezvények, programok, kezdeményezések – s ami a lényeg: ezek mindegyike célt ért és sikerrel zárult. Rövid összegzés ez a Rotary Club Nyíregyháza elmúlt évéről, mely végén Pták István is leköszön soros elnöki posztjáról, hogy átadja helyét dr. Kiss Ferencnek.

– Előtte azonban érdemes egy számadást végezni, hiszen valóban „sűrű” volt a 2015/2016-os ciklus. S nagyon fontos: klubunk jó ügyek mellett elkötelezetten szervez, támogat, de maga is sok támogatóra talál a megye és a megyeszékhely vezetése, valamint az itt élő lakosság személyében – emeli ki az elején az összefogásban rejlő erőt Urbán Lajos háznagy.

Életmentő adomány

A ciklus elején adták át Nyíregyháza egyik legforgalmasabb pontján, a Búza téri piacon a defibrillátorkészüléket. Ehhez kapcsolódva nem sokkal később, az életmentés világnapjára időzítve (újabb példás összefogás eredményeként) készült el az a rövidfilm, amely a készülék használatát mutatja be. Ősszel rendezték meg az I. Rotary Gyermek Sportvetélkedőt a városi stadionban, ahol a gyerekek tíz (vegyes) csapatban küzdöttek a győzelemért, megismerve a fogyatékkal élő gyermek gondjait, de kihasználva egymás erősségeit. A rendezvény célja az elfogadás, az empátia, a gyengébbek segítésének erősítése volt, mely gondolatnak és szándéknak a gyermekkorban kell természetessé válnia. Ezzel az integrált sportvetélkedővel sikerült hagyományt teremteni.

Ugyancsak visszatérő esemény a Rotary Mikulás a Jósa András Múzeumban, ahol legutóbb csaknem 400 gyermek kapott ajándékot a múzeum és a megyei könyvtár együttműködésével. Nyíregyháza karácsonyi forgatagában a Rotary Adományházánál 300.000 forintot sikerült gyűjteni a „Gift of Life – Ajándékozz életet!” program számára.

Ezt az akciót segítve a Kelet-Magyarország szerkesztőségének munkatársai is fogadták, várták a vendégeket egy jó szóra, meleg teára. Az adományokból befolyt összeget szívbeteg gyerekek műtétjére és kezelésére utalták át, esélyt adva a gyógyulásra. Nem volt ettől szebb karácsonyi ajándék… Szintén rotarys felajánlásban 200 fenyőfát osztottak szét a rászorulók között.

– Emléktáblát avattunk a Rotary Club nyíregyházi szervezetének 1934-es alapítói előtt tisztelegve. Fantasztikus hangulatban telt az I. Rotary Húsvéti Hagyományőrző Earlyact találkozó a Jósa András Múzeum udvarán, a gyerekek jutalma élményfürdő és állatparki belépő volt – idéz a szép pillanatokból Pták István, a leköszönő elnök is.

S tényleg címszavak a további programokról: nyugdíjas anyák napi ünnepség, a tudományos ismeretterjesztést szolgáló, öt előadásból álló Tudás Presszó, melynek szervezője és támogatója volt a Rotary a kertvárosi evangélikus gyülekezettel közösen. Nagy érdeklődés kísérte a gyermekrajzversenyt és kiállítást is, és említést érdemel, hogy Pénzes Ilona, a nyíregyházi szervezet korábbi elnöke lesz a 2016/2017-es időszakban a magyar Rotary mozgalom első női kormányzója.

Fogyott a támogatói jegy

A felejthetetlen élményt nyújtó előadások, koncertek közül kiemelésre méltó az Operett Színház nyíregyházi vendégjátéka a „Lili bárónő” darabbal, a budapesti Madách Színházban megtekintett „Mamma Mia!”, majd a „Nyomorultak” előadás, miként a világhírű Cantemus koncertjei vagy a Princess produkciója és a közös mozilátogatások is. Ezekre szépen fogytak a támogatói jegyek, megalapozva a soron következő nagy eseményt: az integrált játszótér átadását.

Mindezt a munkát értékelve a Magyar Rotary szervezet kormányzója és a világelnök is ellátogat hozzánk. Találkozik a megye és a város vezetőivel, a közös faültetés és alapkőletétel után plenáris ülésen vesz részt, majd a világhírű Cantemus ünnepi koncertjének lesz a díszvendége.

KM-NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában