Helyi közélet

2016.06.27. 12:28

Abszurd: 40 ezer forintba került a lebénult néninek a foghúzás Nyíregyházán

Nyíregyháza - Nem mindennapi kálvárián kellett keresztül mennie az évek óta ágyban fekvő betegnek.

Nyíregyháza - Nem mindennapi kálvárián kellett keresztül mennie az évek óta ágyban fekvő betegnek.

A történet főszereplője egy 70 éves, Nyíregyházán született magyar állampolgár, aki életében egy napot sem töltött munka nélkül, és fizetésének megfelelő hányadát mindig levonták, befizették a TB-nek és a nyugdíjintézetnek. Sajnos hat éve agyvérzést kapott, a fél oldala lebénult és szociális otthonban fekszik. Kora és betegségei miatt csak egy foga maradt, ami nemrégiben fájni kezdett. Egy hétig csillapítókat szedett, de csak nem szűnt a fájdalom. Nincs mese, ki kell húzni. És itt kezdődött a kálvária.

A szomszéd épületben működik a fogorvosi rendelő, átmentem és megkértem az orvost a foghúzásra. A doktor udvariasan közölte, hogy jogszabály tiltja, házhoz nem mehet fogat húzni, vigyük át hozzá a lebénult, hat éve ágyban fekvő beteget, mert a szabály az szabály.

Méltányos fuvar: 18 ezer

Irány a háziorvos, kértünk betegszállítást a fogorvoshoz vagy kórházba. Mint kiderült, fogászati ellátáshoz nem kérhető TB-támogatású mentő. Megyénkben tevékenykedik egy betegszállító „maszek” cég – igaz, nem nyíregyházi –, aki számla ellenében elvégzi a fuvart. Ők azt ígérték, megoldják a problémát, különben ismerik ezt a fura jogszabályt. Méltányosságból, féláron 18 ezer forintba fog kerülni az oda- és visszaszállítás.

Megkerestem a regionális mentőszolgálatot is, hogy tudnak-e segíteni. Érvényben lévő jogszabályra hivatkozva közölték: ingyen nem. Marad az előző megoldás, irány a kórház, ahol jött az újabb fordulat: mivel a beteg vérhígító gyógyszert szed, nem húzható ki a foga csak úgy! Át kell állítani egy másik gyógyszerre, ami öt nap, de ezt a gyógyszert ők nem írhatják fel, csak a belgyógyászati osztály.

Csak teljes áron kaphatta meg

Irány a „bel”, a fekvőbeteggel. Itt elkészült az ambuláns lap, s az orvosi javaslat az új gyógyszerre. Ezt a pirulát ők csak javasolhatják, felírni pedig ez alapján a háziorvos tudja. Remek! Betegszállítóval vissza az otthonba, a háziorvoshoz, aki felírta a gyógyszert. A közgyógyellátást megvonták a betegtől, mivel a nyugdíja meghaladja a 47 ezer forintot, ezért teljes áron kellett kiváltani a gyógyszert, csekély 18 ezer forintért.

A gyógyszert ki kellett vinni az otthonba, ahol megkezdték a napi adagolását. Az ötödik napon vért vettek a betegtől, majd sürgősséggel be kellett vinni a kórház laboratóriumába. 11 órára elkészült az eredmény. A fogorvos közölte: mivel ez az eredmény csak aznap érvényes, sürgősen vigyük át a beteget, hogy megszabadítsa a fájó fogától. Egy hat éve ágyban fekvő, lebénult beteget felöltöztettem, tolókocsiba tettem és eltoltam a fogorvoshoz. Injekció, zsibbadás, félórán belül meg is szabadult egyetlen fogától. Szerencsére itt a fizetés már csak egy köszönöm volt.

Hát így fest Magyarországon 2016-ban egy foghúzás igaz története.

- Kiss Gyula -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában