Helyi közélet

2016.06.23. 16:29

Az isteni hang nyomában - lenyűgöző előadás Kisvárdán

Kisvárda - A lenyűgöző látványvilágú produkció emlékezetes élményt nyújtott a várszínpad közönségének.

Kisvárda - A lenyűgöző látványvilágú produkció emlékezetes élményt nyújtott a várszínpad közönségének.

A Magyar Színházak XXVIII. Kisvárdai Fesztiváljának negyedik estéjén az ExperiDance Production és a Békéscsabai Jókai Színház közös előadása dobogtatta meg a nézők szívét.

Egy nagyívű karrier története

Román Sándor–Szomor György „Frank Sinatra – A Hang” című munkája a világhírű énekes alakját állította elénk. A kalandos sorsú, 1998-ban, 82 éves korában elhunyt, haláláig szélsőséges érzelmi-indulati hullámzások között vergődő, Oscar-, Emmy-, Golden Globe- és Grammy-díjas, olasz származású Frank viharos szerelmi ügyeit és maffiakapcsolatait megmutató, lélegzetelállító táncokkal, szemkápráztató fényekkel hatásossá tett produkció magával ragadta a nagyérdeműt.

Az előadás a hetven nagylemezt, s csaknem háromszáz kis korongot kiadó, John Fitzgerald Kennedy kampányában is részt vállaló énekes zűrös magánéletét és isteni tehetségét emelte a középpontba. A látottakból következtethetünk a sztár mindennapjaira: megállapíthatjuk, hogy az alkotók pontosan követték hősük emberi-művészi ténykedését. A lényeg mégsem ez, hanem zene és a tánc nyelvén elbeszélt karrier története.

A Szomor György által rendezett mű szemlélhető retrospektív játékként: az idős Sinatra visszatekint pályájára, amelynek végén hatásos látomásban hullámzanak elő életének meghatározó szereplői.

Lenyűgöző látványvilág

De nézhető a darab karriertörténetnek is: hogyan lesz az olasz bevándorló család egyetlen fiából, a tanulmányait tizenhat évesen abbahagyó fiatalemberből a maffiával szövetkező, a legfelső politikában is megmártózó, lemezeit világszerte több mint 150 millió példányban értékesítő énekes-színész, hogyan lesz ő a HANG.

A Vastag Tamás, Szomor György, Gulyás Attila, Gubik Petra, Palla Szabina, Kara Tünde, Katkó Ferenc, Vadász Gábor, Patonai Zsolt főszereplésével előadott mű két csúcspontja a Hova tűnt a sok virág? című dalt előadó, Marlene Dietrichet megidéző, szimbolikus háborús jelenet, s a Kennedy elnök beiktatását láttató show-műsor képsora. Ugyancsak katartikus volt a Nancynek, Sinatra feleségének (Palla Szabina) érzelmesen szép magánszáma.

A Román Sándor koreografálta (jelmez: Papp Janó, díszlet: Fekete Péter, fotó: Pintér Árpád), lenyűgöző látványvilágú, nosztalgiát, humort, játékosságot, szabadszájúságot vegyítő, eredendően szórakoztató, időnként elandalító produkció emlékezetes élményt nyújtott a kisvárdai fesztivál lelkes nézőserege számára.

- Karádi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában