Helyi közélet

2016.06.14. 13:25

Diákmeló - Akár 100 ezer forint is összejöhet havonta

Nyíregyháza - „Legózás”, call centerezés, logisztikai feladatok, pénztárosi és csomagolási munka. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet ezeket az állásokat kínálja Nyíregyházán azoknak a fiataloknak, akik nem (csak) pihenéssel, bulizással szeretnék tölteni a vakációjukat, akik belekóstolnának a munka világába, hogy pénzt keressenek.

Nyíregyháza - „Legózás”, call centerezés, logisztikai feladatok, pénztárosi és csomagolási munka. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet ezeket az állásokat kínálja Nyíregyházán azoknak a fiataloknak, akik nem (csak) pihenéssel, bulizással szeretnék tölteni a vakációjukat, akik belekóstolnának a munka világába, hogy pénzt keressenek.

Igyekszünk kiszűrni a megbízhatatlan ”dolgozókat”. -Könyves Viktor

Könyves Viktor régióvezető lapunk érdeklődésére elmondta: „felkészültek a rohamra”, a nyári szünet közeledtével egyre többen érdeklődnek álláslehetőségek után. – Nem csak a munkavállalók köre, a paletta is folyamatosan bővül, a fizikai és a szellemi munkák egyaránt népszerűek.

– Amikor a diákokat tájékoztatjuk a lehetséges munkakörökről és kereseti lehetőségekről, egyben azt is felmérjük, mennyire komolyak a szándékaik, és alkalmasak-e a feladat elvégzésére. Igyekszünk kiszűrni a megbízhatatlan „dolgozókat”, akik pár nap után nem jelennek meg a munkahelyükön, csalódást okozva ezzel nekünk és a foglalkoztatóknak is – mondta a régióvezető. Hozzátette: a korábbi bruttó 604 forintos órabér az idén 639-re nőtt, a 16 százalékos személyi jövedelemadó mértéke pedig 15%-ra módosult, a szorgalmas, dolgos fiatalok így akár 100 ezer forintot is hazavihetnek havonta!

Dolgosan telik a vakáció

– A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében! – mutatott rá dr. Kis Péter András adószakmai szóvivő, akitől megtudtuk: a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak.

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni. A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, ugyanis az adóhátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles. A 15 százalék szja-t a munkaadó adóelőlegként vonja le a diák bruttó béréből. A munkavállalásban segítséget nyújtanak a diákszövetkezetek, de bárki önállóan is feltérképezheti a lehetőségeket.

Mirjam Budapesten bizonyítana

Így tesz a Mándokon élő, az idén érettségiző Balabás Mir­jam is. – Tavaly a helyi közösségi házban melóztam, az önkormányzat volt a foglalkoztatóm. Az idén a kereskedelem vagy a vendéglátás területén szeretnék minél több tapasztalatot (és pénzt) gyűjteni.

Azt tapasztaltam, hogy a helyi, illetve a megyei állás- és kereseti lehetőségeknél többet, jobbat kínál a főváros, ezért erősen fontolgatom, hogy a Budapesten élő keresztszüleimnél töltöm a nyarat, megtalálva a helyes arányt a munka és a pihenés, kikapcsolódás között.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában