Helyi közélet

2016.06.21. 15:26

Diákok is segítik a bűnmegelőzést a megye több pontján

Nyíregyháza, Vásárosnamény - A Tourist Police szolgálattal elsősorban a belvárosban és Sóstófürdőn találkozhatunk.

Nyíregyháza, Vásárosnamény - A Tourist Police szolgálattal elsősorban a belvárosban és Sóstófürdőn találkozhatunk.

A megyeszékhelyen ez lesz a harmadik olyan nyár, amikor a városlakók és a hozzánk érkező turisták a rendőrök mellett szolgálatot teljesítő középiskolásokkal is találkoznak.

Fontos az idegennyelv-tudás

– Egy ismerősömtől hallottam a lehetőségről, hogy a Tourist Police program keretében is teljesíthetjük az ötvenórás kötelező közösségi szolgálatunkat – árulta el lapunknak Sándor Levente, hogy miért jelentkezett a különleges nyári feladatra. A Zrínyi Ilona Gimnázium tanulója egyike annak a több mint félszáz diáknak, akik az idegennyelv-tudásukat is kamatoztatva önkéntesként bűnmegelőzési feladatokat hajthatnak végre a rendőrökkel közösen.

– Angolból már van nyelvvizsgám, most tanulok németül, remélem, ezt jól használhatom majd a turisták útba igazítása során. Szórólapokkal is figyelmeztethetjük őket a veszélyekre. Ha lesz rá lehetőség, szeretném mind az ötven órát itt teljesíteni – tette hozzá Levente, aki hétfőn kapta meg a társaival együtt a Tourist Police feliratú pólót.

– Az idén már harmadik alkalommal indítjuk el az akciónkat, s június 20-ától augusztus 31-éig több mint félszáz középiskolás diák a járőreinkkel közösen a megyeszékhely turisztikailag kiemelt területein, így elsősorban a belvárosban és Sóstófürdőn vállalnak feladatot a bűnmegelőzésben – mondta a programot megnyitva dr. Illés László. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője beszámolt arról is: már 16 iskolával kötötték meg az együttműködési szerződést, így nemcsak nyíregyházi, hanem Tokajban, Záhonyban, sőt Budapesten tanuló diákok is letölthetik az érettségi vizsgához kötelező közösségi szolgálatot. Az alezredes hangsúlyozta, hogy a Tourist Police program a fiatalok pályaorientációját is segítheti.

Első a biztonság!

Az országban is egyedülálló és példaértékű kezdeményezés megálmodója Gurbán Csaba százados, a kapitányság kiemelt főnyomozója elmondta: naponta 10 és 18 óra között, napi 3-4 órát lesznek majd szolgálatban a diákok, akikkel szemben egy fontos elvárás volt, hogy valamilyen idegen nyelvet jól beszéljenek.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Furkóné Szabó Mariann mindezt azzal egészítette ki: ma turisztikai szempontból a biztonság felértékelődött, aki utazik, olyan úti célt választ, ahol biztonságban érzi magát. Nyíregyháza barátságos, megbízható és biztonságos város, a Tourist Police program pedig ez utóbbit erősíti, ami az idegenforgalmi szezonban különösen fontos.

KM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 21-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában