Helyi közélet

2016.06.29. 11:09

Duna-napot rendeztek a Tiszánál

Tiszakóród - Újabb határátkelőket nyithatnak meg Tiszakóród és Mezővári között.

Tiszakóród - Újabb határátkelőket nyithatnak meg Tiszakóród és Mezővári között.

A Túr-bukónál és a Tisza túlsó, halábori (Kárpátalja) partja között kedden néhány órára az embernek olyan érzése volt, mintha megszűnt volna a határ. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által szervezett Duna-napon úgy lehetett átmenni a Tisza két partján, mintha határ sem lenne – persze, azért útlevélre szükség volt.

Kerüljenek közelebb

Ez kicsit összecseng azzal, amit dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője mondott: „a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy közelebb kerüljön Kárpátalja Szabolcs-Szatmár-Bereghez. Ezért újabb határátkelők megnyitását szorgalmazzuk Tiszakóród és Mezővári között a Tiszán”.

Stílszerűen hajón jöttek át a magyar partra az ukrán vízügyesek, s ezen a hajón nyitotta meg Duna-napi rendezvényt Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője és Irina Ovcsarenko, az ukrán vízgazdálkodási főigazgatóság direktorhelyettese.

Mindketten kihangsúlyozták, hogy a két ország vízügyes szakemberei között példaértékű a szakmai együttműködés, ami alapja a sikeres árvízi védekezésnek. Kiemelték: közös vízgyűjtőn csak együtt lehetünk sikeresek.

Árvízveszély lehetőségei

A hajó után a rendezvénysátorban Láng István, az OVF műszaki főigazgató-helyettese felvázolta az árvízveszély lehetőségeit: a tivadari szűkület problémáját, a hídátépítést.

A hivatalos rész ezután véget ért, mindkét parton elkezdődött a főzőverseny és a kulturális programok.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában