Helyi közélet

2016.06.04. 18:17

Egy a célunk, közös nyelvet beszélünk - Integrációs nap Nyíregyházán

Nyíregyháza - A megye több pontjáról érkeztek iskolások a flashmobra.

Nyíregyháza - A megye több pontjáról érkeztek iskolások a flashmobra.

Népes villámcsődülettel kezdődött a Gyere közelebb! roma integrációs nap Nyíregyháza belvárosában pénteken kora délután. A Tiszavasváriból, Biriből érkezett általános és középiskolás diákok csatlakoztak a nagykállói drámások és a helyi művészetisek flashmobjához.

Csoda minden ember

Ezer fokon égett a Kossuth tér, több százan ropták egyszerre az autentikus cigány és magyar népzenére, amit a városháza előtt felállított színpadon húztak roma muzsikusok. Bár az időjárás megpróbálta szabotálni a programsorozatot, az eső sem tudta eltántorítani a Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren koncertre várakozó fiatalokat.

– Szerettük volna megmutatni, hogy közös nyelven beszélünk, előítéletek nélkül tudnak együtt szórakozni cigány és magyar gyerekek. Csoda minden ember, fogadjuk el egymást, hiszen együtt nagy dolgokra vagyunk képesek – mutatott rá az integrációs nap egyik szervezője, Demarcsek Zsuzsa. A hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek játékos érzékenyítő és anti-­diszkriminatív programok után a Móricz-kertben már a felnőtteké volt a főszerep: pódiumbeszélgetés keretében Oláh Gergő énekest és Farkas Andrást, a Zeneakadémia hallgatóját faggatták, majd a Parno Graszt koncertjét követően olyan ismert előadók léptek színpadra, mint Falusi Mariann, Kovács Antal és Szirtes Edina Mókus.

Megtalálni a közös hangot

– Sok az alaptalan és oktalan előítélet a romákkal szemben, ami akár már gyermekkoruktól elkíséri őket. Ezért fontos, hogy megmutassuk a roma kultúra szépségét, és azt, hogy mi mindenre képesek – mutatott a Huszár-telepi Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola standján sorakozó kézműves portékákra Mező-Halász Krisztina, az intézmény egyik pedagógusa.

– Összetartozunk, egy felé tartunk – foglalta össze Ádám Andris, miért kell a cigány és magyar fiataloknak megtalálni a közös hangot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában