Helyi közélet

2016.06.19. 12:27

Filmkockán a küzdelmes út

Nyíregyháza - Szegeden jutalmazták a Nyíregyházi Televízió Küzdelmes út a diplomáig című dokumentumfilmjét.

Nyíregyháza - Szegeden jutalmazták a Nyíregyházi Televízió Küzdelmes út a diplomáig című dokumentumfilmjét.

– A 75 helyi televíziót tömörítő Helyi Televíziók Országos Egyesülete Szegeden tartotta tavaszi találkozóját, ahol átadták a Helyi Érték Díj pályázat elismeréseit. A Nyíregyházi Televízió a dokumentumfilm egész estés film kategóriájában nyújtott be pályamunkát – tájékoztatta lapunkat Tarczy Gyula főszerkesztő.

A Gyurity Mónika, Koltay Gábor és Krecz Tibor alkotta zsűri a kategóriában az NYTV filmjét ítélte a legjobbnak, így a Küzdelmes út a diplomáig című dokumentumfilm elnyerte a fődíjat.

A helyszínen vették át

A Helyi Érték Díjat Szegeden, a Helyi Televíziók Országos Találkozójának gáláján Ferenczik Adrienne, a dokumentumfilm szerkesztője és Zagyva Gyula, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezetője vette át Széles Tamástól, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnökétől.

– A dokumentumfilm egy nyíregyházi lány történetét mutatja be. Hegedüs Hajnalka születésekor oxigénhiány lépett fel, amely az egész életére kihatott. Hajnalka beszédében és mozgásában is ­korlátozott, ujjai merevek, nem tud fogni és írni – ismertette a dokumentumfilm hátterét Tarczy Gyula, aki hozzátette: Hajnalka az általános iskolai tanulmányait Budapesten, a Pető Intézetben végezte, de minden vágya az volt, hogy olyan iskolába járhasson, mint a többi gyermek, és hogy a gimnázium elvégzése után diplomát szerezzen.

Rámpát épített az apuka

Hajnalka édesapja maga épített a Krúdy Gyula Gimnázium bejáratához rámpát, hogy mozgáskorlátozott kislánya oda járhasson középiskolába. Hajnalka sikeresen vette az akadályokat, elvégezte a gimnáziumot és felvetették a Debreceni Egyetemre. Tanulmányaiban édesanyja végig segítette, nemcsak hozta-vitte lányát, hanem a gimnáziumi órák után a tananyagról Hajni számára jegyzeteket készített, az egyetemi előadásokat pedig ő maga is végigülte, és közben szorgalmasan jegyzetelt.

KM


Tiszteletbeli hallgató lett az édesanya

Hajnalka és édesanyja sorsát a televízió stábja folyamatosan figyelte, s a történetről dokumentumfilmet készített. A film első képkockái még 2003-ban, a rámpa megépítésekor készültek, az utolsó kockákat pedig a stáb 2016 februárjában, Hajnalka diplomaosztóján forgatta. A diplomaosztó meglepetéseként nemcsak Hajnalka vehette át a programtervező informatikus diplomát, hanem édesanyja is elismerést kapott: Hegedüsné Éberhardt Ildikót a Debreceni Egyetem tiszteletbeli hallgatójává fogadta. Az NYTV dokumentumfilmje anya és lánya különleges kapcsolatába és nem mindennapi küzdelmébe avatja be a televízió nézőit, a történet azt mutatja meg, hogy nincs lehetetlen, és a nagy álmokat nem szabad feladni.

Aki szeretné megnézni a Küzdelmes út a diplomáért című dokumentumfilmet, elérheti a nyiregyhaza.hu weboldal segítségével.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában