Helyi közélet

2016.06.18. 11:11

Hatósági bolhapiac az interneten: van itt minden, mint a búcsúban

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha már unja a gyakran tallózott online adok-veszek oldalakat, nézzen fel a NAV honlapjára!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha már unja a gyakran tallózott online adok-veszek oldalakat, nézzen fel a NAV honlapjára!

Hihetetlenül népszerűek az online árverési oldalak hazánkban: egyrészt mert sokszor áron alul juthatunk jó minőségű, újszerű vagy új termékekhez, másrészt mi magunk is egyszerűen túladhatunk megunt vagy helyhiány, költözés miatt feleslegessé vált cuccainkon.

Míg korábban főként elektronikai, ruházati, szépségápolási termékeket és használt bútorokat hirdettek az ingyenes adok-veszek felületeken, ma már nagy értékű autók, sőt, lakások, házak is az interneten keresztül cserélnek gazdát. Miért maradnának ki mindebből a hatóságok?

Piszoár és hólapát

A NAV-nak például saját online árverési oldala van, ahol a vám- és pénzügyőri, valamint bűnügyi eljárások során az adóhivatalhoz került, és jogszabály alapján értékesíthetővé vált dolgokra licitálhatunk.

Érdemes a kínálatból tallózgatni, mert úgy tűnik, mindenki megtalálja az érdeklődéséhez és igényeihez leginkább illeszkedő termékeket: licitálhatunk többek között felfújható erotikus játékra (eredeti, bontatlan csomagolásban), multikolor sírkőre, fali piszoárra, kültéri állólámpára, kétkezes hólapátra, menyasszonyi ruhára, bolti fogastartóra, hegedűre, fémhulladékra és csőmetsző fejre.

Ügyfélkapun keresztül

A kommentek alapján a vevők némelyik tétel esetében sokallják, máskor keveslik az árat. Felmerül tehát a kérdés: ki dönti el és mi alapján, hogy egy adott terméknek mennyi a kikiáltási ára? Eleve mennyi idő telik el a lefoglalás és az árverezés között?

– Az ingó vagyont, amit a NAV lefoglalt, harminc nap elteltével bocsájthatja árverezésre az adóhivatal. Ezek értékét az ügyben eljáró végrehajtó állapítja meg: ingó vagyon esetében az állapot és a piaci viszonyok figyelembevételével határozza meg az árat. Az ingatlannál az épület helye szerint az illetékes önkormányzati adóhatóság, a NAV rendelkezésére álló illeték kiszabásánál figyelembe vett piaci értékek összehasonlító adatai és a helyszíni becslés dönt az ingatlan értékéről – mondta el érdeklődésünkre Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense. Hozzátette: a kiírt ár fölé és alá is lehet licitálni.

– A megyében többnyire gépjárművek iránt érdeklődnek az alkuszok, de kelt már el ruha és szeszes ital is – jegyezte meg Magyar Norbert.

Utóbbi két tétel nem meglepő, szinte ezekből található a legtöbb a NAV elektronikus bolhapiacán, de nincs olyan kívánság, amit a termékek között tallózgatva ne lehetne teljesíteni. A felületen kategóriánként tudnak keresni az érdeklődők. A regisztrált felhasználóknak érdemes az oldalt folyamatosan figyelemmel kísérni, mert egy korábban sikertelenül meghirdetett vagyontárgyra a későbbiekben alacsonyabb áron lehet licitálni – hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az árverezéshez csupán Ügyfélkapu-regisztráció szükséges, amit a hivatal ügyfélszolgálatain személyesen is el lehet intézni.

Ezt követően gyakorlatilag néhány kattintással (és egy kis tőkével) felújíthatjuk ruhatárunkat, lecserélhetjük bútorainkat, kocsinkat, új otthont választhatunk, nyelvet tanulhatunk, bulit és lagzit szervezhetünk azoknak az embereknek egy életen át gyűjtögetett holmijából válogatva, akik nem tudtak vagy nem akartak (időben) adót fizetni.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában