Helyi közélet

2016.06.17. 15:51

Hol fürödjünk a megyében? Minősítették a szabadvízi strandok vizét

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Bakteriológiai vizsgálati eredmények alapján minősítették a fürdőhelyeket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Bakteriológiai vizsgálati eredmények alapján minősítették a fürdőhelyeket.

Országszerte 205 magyarországi tavaknál és folyóknál lévő strandot minősítettek a bakteriológiai vizsgálati eredmények alapján.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) összesítette azokat az adatokat, melyeket az Európai Unió értékelési rendszerébe ágyaztak. Szabolcs-Szatmár-Bereg tizenegy szabadvízi fürdőhelyét vették górcső alá, s három kiváló, öt jó és három tűrhető minősítést kaptak.

– A fürdővizeket a „tűrhető” osztályba kell sorolni, ha például a fürdővíz ki van téve rövid távú szennyezésnek, azzal a feltétellel, hogy megfelelő intézkedések történtek (ideértve a felügyeletet, a korai előrejelző rendszert és a minőség-ellenőrzést) – idézte a rendeletet Laczkó András közegészségügyi felügyelő. A természetes fürdővizek értékelése és osztályba sorolása nem a pillanatnyi vízminőségen alapul, hanem egy értékelési periódust (2013-2015) ölel át. – A meghatározás azt is magában foglalja, hogy az adott minőségi kategória értékei előfordulnak a vizsgált strandon. Ugyanakkor nem kizárt, hogy ott attól jobb (jó, kiváló) értéknek megfelelő eredményeket is regisztráltak.

A „tűrhető” osztályba sorolt fürdőhelyen a fürdőhigiénés rendszabályok fokozott betartása mellett nem korlátozzák a fürdőzést.

A nyitás előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriztek. A szabadvízi fürdőhelyeken általában egy szezon alatt négyszer vizsgálódnak - nyitás előtt és nyáron havonta egyszer - az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok.

KM-LTL

Megyei minősítések

Sóstó tófürdő kiváló

Ibrány szabadstrand kiváló

Rakamaz szabadstrand kiváló

Dombrád szabadstrand jó

Leveleki tófürdő jó

Tiszalök szabadstrand jó

Tivadar szabadstrand jó

Tuzsér szabadstrand jó

Jánd szabadstrand tűrhető

Gergelyiugornya szabadstrand tűrhető

Tiszadob Holt-Tiszai strand tűrhető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában