Helyi közélet

2016.06.08. 17:31

Közöttünk élő történelem

Nyíregyháza - Az új tanulmánykötet célja az igazság feltárása, s hogy a mai fiatalok ne essenek bele még egyszer ugyanabba a csapdába.

Nyíregyháza - Az új tanulmánykötet célja az igazság feltárása, s hogy a mai fiatalok ne essenek bele még egyszer ugyanabba a csapdába.

Szerdán mutatta be a Jósa András Múzeumban a Periférián Alapítvány történelmi füzetsorozatának első kiadványát dr. Szilassy Géza, a szervezet elnöke, és dr. Takács Péter, az alapítvány titkára. Mint tudjuk, az alapítvány kezdeményezésének köszönhetően vált lehetővé az is, hogy 2014-ben átadták Nyíregyházán a kommunista diktatúra áldozatainak a tiszteletére emelt emlékművet. A szóban forgó kötetsorozat ötlete is ekkortájt fogalmazott meg, azzal a céllal, hogy végre feltárják a bűnöket, amiket a kommunizmusnak behódolók elkövettek az itt élők ellen.

Dr. Szilassy Géza a sajtótájékoztatón elmondta, hogy A helyi diktatúra „bája” című tanulmánykötet három szerző – dr. Bene János, dr. Takács Péter és Dr. Lupkovics György – tollából született. Az utóbbi szerzőről érdemes tudni, hogy az ő nagyapját ítélték halálra 1956-ban Nyíregyházán, de a rendkívül képzett egyetemi tanár és alkotmányjogász büntetését végül 15 évre módosították, majd kegyelemből hamarabb szabadulhatott. Az unoka most feldolgozta az 1956 utáni megtorlás nyíregyházi eseményeit, annak jogi hátterét, néven nevezve a rendszer kiszolgálóit is.

– A XX. század történelméből olyan történések és tények kerültek ebbe a kötetbe, amiről korábban hazudtak nekünk, amiről nem az igazságot hallottuk, s amit teljes mértékben elhallgattak előlünk Az alapítvány fő célja az, hogy feltárjuk a korábban rejtve maradt történelmi tényeket – fogalmazott az alapítvány elnöke.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy nem véletlenül időzítették a megjelenést a könyvnapokra, ezen túlmenően pedig valamennyi iskolának és közintézménynek elküldenek egy-egy tiszteletpéldányt. A kötetsorozatban – amely a Mozaikok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza legújabb kori történelméből címet kapta – a továbbiakban fel kívánják dolgozni a Szabolcs megyébe kitelepítettek történetét, valamint sajtó alá rendezik azokat a pályamunkákat is, amelyeket ugyanebben a témakörben a megyeszékhely diáksága készített a korábbi években.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában