Helyi közélet

2016.06.04. 20:13

Májusban is emelkedett a kukorica világpiaci ára

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tovább drágult a kukorica a világ árutőzsdéin májusban, míg a búza piaci árára inkább a stabilitás volt a jellemző, kisebb változásokkal.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tovább drágult a kukorica a világ árutőzsdéin májusban, míg a búza piaci árára inkább a stabilitás volt a jellemző, kisebb változásokkal. Mivel jók a terméskilátások, a folytatásban is stabil, enyhén csökkenő irány várható, de most már a kukoricára is. Magyarországon csendesen telt a május, de a kukorica kis­mértékű drágulása miatt a fizikai piacon, a Magro Gabonaindexen 1 százalékot emelkedett és 10 218 ponton zárt.

Drágább lett a termény

Az áprilishoz hasonlóan májusban is emelkedtek kukoricaárak a világban, egy év alatt mintegy 10–20 százalékkal lett drágább a terménypiactól függően.

Érdekes módon Magyarország jár élen a változásban. Nálunk plusz 24 százalékos a különbség. A „rally” eredményeként itthon 50 ezer forint fölé, Párizsban 170 euró fölé jutott a terményárfolyam tonnánkénti ára, míg Chicagóban megközelítette a 160 dollárt.

A Magro.hu fizikai piacán történtek is hasonló irányba mutatnak. Összességében 1,5 százalékkal, 43 959 forintra növekedett a kukorica prompt átlagára májusban.

KM

A búzapiac

A búzapiacok már az új terményt várják, bár nem túl nagy érdeklődéssel. A tengerentúlon stabilan, de enyhén negatívan, Európában inkább emelkedéssel, míg nálunk Magyarországon – forgalom nélkül – enyhe mínuszban zárta a múlt hónapot a búza. Ez 43 500 forintot eredményezett az étkezési búza és 42 500 forintot a takarmánybúza esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában