Helyi közélet

2016.06.23. 14:27

Megújul a „halálút”

Nyírbátor - A meleg, nyári idő adta lehetőségeket kihasználva, gőzerővel épül a 471-es főút és Nyírbátor két körforgalma.

Nyírbátor - A meleg, nyári idő adta lehetőségeket kihasználva, gőzerővel épül a 471-es főút és Nyírbátor két körforgalma.

– Ahová út vezet, ott lesz fejlődés és jövő, ahonnan út vezet valahová, ott az emberek továbbra is bízhatnak ebben a jövőben – fogalmazta meg az üzenetét csütörtökön Tasó László a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára Nyírbátorban. Látogatásának apropóját az adta, hogy gőzerővel folynak a 471-es számú – „halálútként” ismert – főút felújítási munkálatai, s erről tartott sajtótájékoztatót dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, amelyen az államtitkáron kívül jelen volt Nemes-Nagy Tibor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A felújítás három programot is magába foglal, mondta el a térség fideszes képviselője: egy megyehatártól Nyírmihálydiig érő szakasz felújítását, ami 270 millió forintból valósul meg, egy Nyírbogáttól Nyírbátorig húzódó – 1 milliárd 390 milliós – 10 kilométeres szakasz átadását, amelynek része Nyírbátor főterének a felújítása, harmadikként pedig a város két körforgalmának a kialakítását.

- Évtizedek óta nem volt itt ekkora beruházás, ami a város főutcájának a rendbetételét is jelenti, s nem csak biztonságosabbá teszi a térségben a közlekedést, de sokat javít az 1000 új munkahellyel büszkélkedő település megközelíthetőségén is – fogalmazott dr. Simon Miklós.

Tasó László államtitkár hozzászólásában nem csupán a térségi útfejlesztéseket említette meg – kiemelve a kerékpárutak megépülésének jelentőségét is –, de szólt az az országban jelenleg is végzett munkálatokról, valamint az M3-as autópálya és az M34-es gyorsforgalmi út további sorsáról. Elmondta, hogy nincs anyagi akadálya annak, hogy az autópálya Beregedaróc irányába továbbépüljön – ugyanis a hazai források rendelkezésre állnak –, ám amíg a szomszédos ország nem hagyja jóvá a határmetszési pontokat, várni kell.

– A kormány képes megvalósítani az elképzeléseit, s ennek is köszönhető, hogy ebben a megyében összesen 45 kilométernyi út újul meg közel 5 és fél milliárd forintból, amivel harmadik a megyék beruházási rangsorában. Magyarország a következő évben egy 100 milliárdos csomagot tervez, amiből az elsőtől az öt számjegyű, azaz az ötödrendű utakig telik majd felújításra.

Zárásképpen dr. Simon Miklós felmutatta azokat a felvételeket, amelyek a szocialisták 2015. februári – útfelújítást követelő – tüntetéséről készültek, s rámutatott, hogy ha a térség baloldali országgyűlési képviselői valóban szerettek volna kiharcolni egy elkerülőutat Nyírbátornak, a Közúti Koordinációs Központban tartott 2009-es októberi találkozón is együtt harcoltak volna az emberek biztonságos közlekedéséért az akkori ellenzékkel.

KM-MJ


Nyírbátor – A magyar kormánynak a lehetősége és a forrása is megvan arra, hogy azonnal folytassa a jelenleg Vásárosnaményig tartó M3-as autópálya továbbépítését Beregdaróc irányába – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában